Mezinárodní den archeologie na Mikulovsku

16.10.2021

Hlavní sezóna na zámku v Mikulově a v Archeoparku Pavlov je již za námi, pestrý doprovodný program však pokračuje i v říjnu. Těšit se můžete například na Mezinárodní den archeologie, který ovšem letos dostane podobu celého víkendu.

V sobotu 16. 10. otevře své brány archeopark a v neděli se můžete těšit na program na mikulovském zámku.  V tyto dny bude vstup do archeologických expozic zdarma.

Během sobotního programu v Archeoparku Pavlov bude k vidění originál lebky tzv. Pavlovského vlka, jednoho z nejdůležitějších nálezů, který otevírá otázku vztahu mezi pravěkými lidmi a divokými zvířaty. Výstava originálu lebky je pomyslným vyvrcholením výstavy Vlk z Pavlova, která je plná informací o tomto významném nálezu, ale také fotografií vlků ze všech koutů planety.

A Archeoparku Pavlov můžete přejet několik kilometrů do Mikulova, kde se bude v sobotu 16. 10. večer konat speciální kurátorská prohlídka výstavy Keltové pod Pálavou. Výstava představuje významné nálezy z doby před 2000 lety a návštěvníci mají unikátní příležitost projít si ji s jejími autory a zeptat se jich na cokoliv je bude zajímat.

Nedělní den už pak bude věnovaný čistě archeologickým sbírkám zámku. Kromě volného vstupu do expozic Keltové pod Pálavou a Římané a Germáni v kraji pod Pálavou se mohou návštěvníci těšit na aktivity pro děti v obou expozicích, které jim hravým a interaktivním způsobem přiblíží život našich předků.