Architekt Pietro Nobile: Neoklasicismus mezi technikou a krásou

20.11.2019, 10:00 – 9.2.2020, 18:00

Výstava je jako vůbec první věnována dvornímu architektovi kancléře Metternicha, pro nějž vybudoval mj. reprezentativní sídlo na zámku Kynžvart.

Cena vstupenky: 50 /25 Kč

Pietro Nobile je významná postava evropského neoklasicismu, který působil na území hned několika dnešních států: byl rodákem z italskojazyčného kantonu Švýcarska, studoval na akademii v Římě a prosadil se u vídeňského dvora a zakázkami pro kancléře Metternicha. K rozvinutí spolupráce s knížetem K. W. L. Metternichem přispěly projekty pro plaské Metternichovy železárny, budované od roku 1827. Paradoxně se Nobile zároveň stal v našich zemích kontroverzní osobností poté, co prosadil zboření pozdněgotického východního křídla Staroměstské radnice v Praze. Naproti tomu Italové jej dnes vnímají především jako zachránce amfiteátru v Pule a Rakušani jako vlivného učitele na vídeňské akademii.

Výstavu v Západočeské galerii v Plzni by nebylo možné uskutečnit bez podpory celé řady zahraničních institucí, protože stopy Nobileho činnosti jsou rozšířené po celé střední Evropě. Součástí expozice je mimo jiné sedm děl zapůjčených z vídeňské Albertiny a téměř padesát exponátů z Polo museale del Friuli Venezia Giulia v Terstu.