Muzeum alchymistů – brána do alchymistické Prahy dob Rudolfa II.

1. srpen 2023, 10:45
Muzeum alchymistů – brána do alchymistické Prahy dob Rudolfa II.

Muzeum alchymistů a mágů staré Prahy se nachází v samotném srdci města, na pražské Malé Straně.

Jak jistě víte, Praha je zlatá, tajemná a stověžatá, a to vše i díky alchymistům, kteří k ní patří zcela neodmyslitelně. Pozlacena jejich kamenem mudrců vyrobeném v jedné ze sta věží snad ve věži Mihulka, snad v Kelleyho věži v domě U osla v kolébce v tajemné laboratoři. Právě do ní se dostanete při návštěvě Muzea alchymistů a mágů staré Prahy, kde nahlédnete pod pokličku kotlů rudolfínských alchymistů. Nejprve se ponoříte do moudrých textů o alchymistech, alchymii i osobnostech s alchymií spojených, ať již jde o alchymisty samé, či nečekaně například Karla IV. či Williama Shakespeara.

Projdete magickou místností Faustova domu a pak lehce zasvěceni vystoupáte po spirále života vzhůru k nebesům. Spirálou života myslíme točité schodiště postavené Kelleym v 16. století a takřka v nebesích, na půdě mezi trámy z dob rudolfinských naleznete autentickou atmosféru laboratoře jednoho z nejslavnějších rudolfinských alchymistů magistra Edwarda Kelleyho, který v tomto domě skutečně žil.

Muzeum alchymistů má tři části

Přízemí je “IN” — informativní a interaktivní

Tak jako adept alchymie stráví první roky čtením a bádáním, tak i pro vaše první okamžiky jsou připraveny informace o alchymii i alchymistech od předních odborníků, včetně profesorů Univerzity Karlovy. Najdete zde také nejrůznější interaktivní exponáty a můžete vstoupit do tajemné místnosti Faustova domu, kde najdete jednak pověsti o alchymistech i mázích staré Prahy, ale také základní motto našeho muzea: “K magii vede mnoho cest, od ní jen jedna jediná”. Kam ona jediná cesta vede vám naznačí nohy Doktora Fausta odnášeného čertem dírou ve stropě do pekel.

Půdní laboratorium Edwarda Kelleyho

Poté co zdoláte 60 schodů jednoho z nejstarších dřevěných schodišť v Praze, které měl v 16. století navrhnout sám Edward Kelley, vstoupíte do laboratoře tohoto slavného alchymisty. Ten zde žil poslední tři roky života a zanechal zde, i v celé Praze nezapomenutelné stopy. První místnost laboratoře slouží jednak jako skladiště, knihovna, ale především jako čekárna pro ty, kdo chtějí vstoupit do laboratoře. Takto zde čeká Rudolf II, John Dee, ale i William Shakespeare. Naslouchejte pečlivě výkladu průvodce, který vás provede celou půdní části expozice. Druhá místnost pak je samotnou laboratoří, kde uvidíte výrobu homunkula, pece, křivule, můžete si zadměchat měchem, i prohlédnout kostru pod lupou, zahlédnete i spoustu zvířat na pokusy, a především uvidíte zastavený výbuch, kterému osobně přihlíží Edward Kelley.

Alchymistická hospůdka a divadlo

Kellyxír jako součást Muzea alchymistů a mágů staré Prahy, které zas je součástí legendy, či spíše historické skutečnosti, že v domě, kde se muzeum nachází, žil slovutný alchymista Edward Kelley. Právě z jeho laboratoře pocházejí nápoje. Koktejly jsou podávané stylově v alchymistických baňkách, ve kterých to ještě bublá a kouří se z nich. Nabídnou vám zde horké nápoje, dále pak pivo, víno, nealko a mnoho drobných i větších dobrot z kuchyňské nabídky samotné lady Kelleyové. Jistě vás potěší posezení u stolů, ať již uvnitř nebo na zahrádce, v kouzelném prostředí jednoho z nejkrásnějších pražských dvorků. Tamtéž se pak za letních večerů můžete těšit také na koncerty a divadlo pod širým nebem. Kulturu si však můžete užít celoročně v Divadle Apropo, které uvádí činohru, loutkohru, kabaret, site-specific projekty a cokoli dalšího co fantazie umožní. Významnou součást tvorby tohoto divadla pak tvoří pohádková, převážně loutková, představení pro děti a loutková představení pro dospělé.

Otevírací doba

denně 10:00 – 20:00

Muzeum alchymistů a mágů staré Prahy

adresa: Jánský vršek 8, Praha 1 - Malá Strana, 118 00
telefon: +420 277 016 844
e-mail: [email protected]

www.muzeumalchymistu.cz

Akce Muzea alchymistů a mágů staré Prahy