DAS FILMFEST

16.10.2019 – 25.10.2019, 23:59

Festival DAS FILMFEST letos mezi 16. a 25. říjnem zavítá kromě Prahy a Brna i do Plzně a Jihlavy a filmovým fanouškům nabídne pestrou paletu aktuálních německých, rakouských a švýcarských snímků.

Na festival dorazí celá řada zajímavých hostů. Festival otevře uznávaný režisér Sönke Wortmann, který v kině Lucerna osobně představí úvodní film letošního festivalu. Slavnostního zahájení se zúčastní i muž, který dvě desetiletí spoluutvářel podobu jednoho z nejprestižnějších a nejnavštěvovanějších filmových festivalů na světě, bývalý ředitel Berlinale, Dieter Kosslick. Do Prahy dorazí také mezinárodní ikona fotografické scény a proslulý vyhazovač z berlínského technoklubu Berghain Sven Marquardt (Berlin Bouncer a Krása & pomíjivost / Schönheit & Vergänglichkeit). Festival DAS FILMFEST nabídne i další diskuze a setkání s filmovými tvůrci.

14. ročník festivalu německy mluvených filmů DAS FILMFEST nabídne v letošním roce osm programových sekcí. Kromě tradiční DAS FILMFEST SPECIAL, která představí ty nejzajímavější, cenami ověnčené i divácky úspěšné snímky,  dokumentární DIE DOKU, krátkometrážních SHORTS a dětské BIO JUNIOR, se mohou diváci těšit i na pečlivě sestavené tematické sekce. TENKRÁT NA VÝCHODĚ (ES WAR EINMAL IM OSTEN) nabídne u příležitosti 30 let od pádu Berlínské zdi celou řadu filmů, které na osobních příbězích zprostředkují události a náladu té doby. REBELLION & REVOLTE se zaměřuje na rebelující – a často výstřední – hrdiny, kteří se bouří proti společnosti. Letošní program vzdá také hold dvěma kulturním ikonám. Švýcarský filmový a divadelní herec Bruno Ganz patřil k nejvýznamnějším německy mluvicím hercům současnosti. Nejvíce se proslavil rolí Adolfa Hitlera ve filmu Pád třetí říše a právě tento snímek, stejně jako kultovní film Wima Wenderse Nebe nad Berlínem budou k vidění v rámci retrospektivní sekce IKONE: BRUNO GANZ.  Druhou osobností, které letošní program skládá poctu, je německý spisovatel, na jehož dobrodružných románech z divokého západu vyrostlo několik generací. Sekce KULT KARL MAY uvede čtyři snímky včetně u nás méně známé loutkové adaptace Stopa vede ke Stříbrnému jezeru.