Hildegarda Řeřichová / RYCHLÉ ŠIPKY - Činoherní klub

3.11.2019, 19:30 – 20:45

Hra, kde se potkávají  všechny postavy z originálních Foglarových Rychlých šípů, jen v ženském podání.

Hildegarda Řeřichová / RYCHLÉ ŠIPKY - Činoherní klub
  • Adresa:
    Ve Smečkách 26
    Praha 1 11000

Divadelní soubor HILDEGARDA a Rychlé šipky

Divadelní soubor HILDEGARDA  působí v  I. Národním kamenném venkovském  divadle v Horním Bolíkově (I. NKVD), které založila slavná spisovatelka, vědkyně, všestranná umělkyně, Hildegarda Řeřichová. Je to soubor veskrze dívčí.
Hildegarda se narodila z nerovného svazku koncesované tulačky Justýny Řeřichové a korunního prince Rudolfa Habsburského. Z tohoto milostného vztahu se narodila dcera, kterou Justýna povila v bolíkovské pazderně. Tam jí také Rudolf poslal moták : „ Ať má naše dcera nějaké ryze české jméno, třeba Hildegarda.“ Rudolf z odloučení od své lásky a dcery zešílel a následně spáchal sebevraždu.
Hildegarda coby Habsburk musela každé prázdniny trávit u babičky Sissy a dědečka Franze Josefa I. Jako přesvědčená republikánka dědečka každé prázdniny nabádala, aby abdikoval a dal tak svobodu porobených Čechům, leč marně.
Svou spisovatelskou dráhu zahájila sepsáním a nakreslením prvního českého komiksu, který nesl název Rychlé šipky. Nicméně vydavatel odmítl Rychlé šipky vydat a rukopis někde zašantročil. Ten se pak dostal k Jaroslavu Foglarovi, který ze statečných dívek udělal chlapce a zbytek už všichni znáte.
Soubor HILDEGARDA nastudoval Rychlé šipky tak, že divákům přiblíží stěžejní chlapecké postavy Rychlých šípů, tak i Černých jezdců, Bratrstva kočičí pracky a Podkováků. To vše podle Jaroslava Foglara . Ovšem poslední obraz hry je výlučně z pera Hildegardy Řeřichové. V něm se představí spolu s Rychlými šipkami i Jakub ( alias James) Vont.
Nastudování hry bylo inspirováno 80. výročím vydání Rychlých šípů a 100. výročím sepsání komiksu Rychlé šipky Hildegardou Řeřichovou.
V představení účinkuje 12 dívek a 2 chlapci. Ve hře jsou písně Jen pro ten dnešní den, Letí šíp savanou, Chlupatý kaktus atd.s doprovodem 3 hudebníků. Kulisy jsou nenáročné (ohrada, dveře, silueta města).
Hra je bez přestávky a trvá 75 minut.

Text a režie: Antonín Tunkl 

Hrají:
Adéla Řičánková, Tereza Macků,
Natálka Burešová, Eliška Tichá,
Sára Skořepová, Nikola Jebavá,
Adéla Nováková, Vendula Matějková,
Kája Doskočilová, Kája Macků,
Michala Matějková, Laura Vázlerová,
Leontýnka Kaštánková, Vojta Matějka,
Barča Veselá, Leontýnka Kaštánková,
Tomáš, Tichý alias Jakub Vont.