Lakomec - Divadlo na Vinohradech

Sobota, 04.05.2024 15:00 | další termíny

Vdovec Harpagon žije ve svém domě obklopen rodinou a služebnic- tvem, ovšem šťastný není. Jeho jedinou touhu a vášeň představují peníze.

Lakomec - Divadlo na Vinohradech
  • Adresa:
    Náměstí Míru 1450/7
    Praha 2 120 00

A přestože je bohatý (nebo možná právě proto), je také neu- věřitelně lakomý, a celou jeho existenci ovládá především strach, aby o své peníze nepřišel. Jednoho dne se jeho největší obava naplní a mi- lovaná kasička zmizí. Kdo ji ukradl? Jeho děti, syn Kleant a dcera Eliška, které chce Harpagon oženit a vdát, ovšem nikoli podle jejich přání? Tajemník Valér, který se chce ucházet o Elišku? Dohazovačka Frosina, které Harpagon nechce zaplatit? Mladá Marianna, o níž se uchází Harpagonův syn, ale on by si ji nejraději vzal sám? Nebo ně- kdo z přičinlivých a všehoschopných sluhů?

Největší klasik francouzského komediálního jeviště Jean-Baptiste Poquelin-Molière napsal svou pravděpodobně nejslavnější komedii v roce 1668. Ač při své premiéře nevzbudila příliš velký ohlas, brzy se začala šířit po celém světě a dodnes patří k nejhranějším a nejob- líbenějším komediím vůbec.

Termíny