Babí léto v Bohnicích 14.9.2019

14.9.2019, 12:00 – 18:00

Třicet let Babího léta
Před deseti lety uspořádal Unijazz svůj poslední dvacátý ročník festivalu hudby a divadla Babí léto.
S trochou nostalgie tehdy v Bohnicích „naposledy“ vystupovali hudebníci a herci, kteří sem jezdili
v průběhu minulých dvaceti let. Babí léto si také díky nim získalo pověst alternativního kulturního
festivalu. Že by měl festival skončit, nebylo líto jen Unijazzu, ale také pracovníkům Psychiatrické
léčebny Bohnice.

"Babí léto pomáhalo celých dvacet let otevírat areál léčebny vstřícné naladěným skupinám lidí. Byl to přesně ten formát neziskového festivalu, který k nám patří," říká ředitel PN Bohnice Martin Hollý. Na společném setkání se proto obě organizace domluvily, že bohnické léčebna převezme pomyslný štafetový kolík a festival bude nadále organizovat sama. Unijazz souhlasil a Babí léto bylo zachráněno.

„Další tři ročníky byly překlenovací, chtěli jsme zachovat alternativní podobu festivalu a současně se víc opřít o prezentaci našich terapeutických dílen a dalších neziskovek,“ říká Luboš Chlad. Převážně hudební a divadelní festival podle něj postupně získával charakter komunitního happeningu s důrazem na zdravotně sociální oblast. „Zaměřujeme se na komunitu lidí z Prahy 8, hlavně na rodiny
s dětmi, vymysleli jsme společně s organizací Bona,o.p.s. Babí hru, při které se účastníci něco dozví o duševním zdraví. Do dramaturgie kulturního programu se snažíme zapojovat lidi s duševním onemocněním,“ dodává Luboš Chlad. Velkou změnou je podle něj rozšíření festivalu o předprogram, který od 3. do 13. září 2019 nabízí různé přednášky a prohlídky areálu PN Bohnice. Třicátý ročník Babího léta vyvrcholí v sobotu 14. září 2019. „Chci poděkovat Unijazzu, že jsme mohli navázat na tradici kulturního festivalu, který nabízí vystoupení mnoha neokoukaných muzikantů a divadelníků a dává nám možnost upozorňovat lidi na otázky duševního zdraví,“ říká Luboš Chlad.

Festival Babí léto 14. 9. od 12:00 – areál Psychiatrické nemocnice Bohnice.