Srpen v Litomyšli ve znamení jedinečných kulturních zážitků

14.8.2019 – 30.8.2019, 23:59

Komentované prohlídky chrámu Nalezení sv. Kříže obohatí plánované akce. Vystoupí kapela Queen tribute kapel, hit letních scén Noc na Karlštejně. K 20.výročí zápisu zámeckého areálu na Seznam UNESCO proběhne další Lehátková prázdninová vyhlídka. 

Ve středu 14. 8. Queenie míří pod širé nebe do Litomyšle. Jedna z nejuznávanějších Queen tribute kapel na světě a suverénně nejúspěšnější v České republice vystoupí v rámci letního turné také na Zámeckém návrší. Zažijte Bohemian Rhapsody na živo! Precizní ztvárnění písní této legendy světového rocku v původních aranžích a tóninách, absolutní technická dokonalost a perfekcionismus. To vše jsou Queenie v čele se zpěvákem Michaelem Kluchem. Nedočkaví návštěvníci si mohou zkrátit čekání na koncert komentovanou prohlídkou v chrámu Nalezení sv. Kříže.  Prohlídka začíná v 17.00 hod, koncert startuje ve 20.00 hod. 

V úterý 27.8. bude chrám otevřen od 22.00 hod nejen pro návštěvníky Prázdninové lehátkové vyhlídky, která láká fanoušky hudby a odpočinku do Zámeckých zahrad. Večerní prohlídka vám nabídne kostel, ve kterém září velký laserový kříž. Obětní stůl, který dýchá. Objevte impozantní architekturu chrámu Nalezení sv. Kříže, která vynikne při večerním osvětlení. Při prohlídce uvidíte světelné sakrální instalace a objevíte příběh barokní perly Východních Čech. Večerní pohled z vyhlídky kostela je něco na co se nezapomíná. Prázdninová lehátková vyhlídka začíná od 19 hod, po skončení akce můžete navštívit večerní prohlídku chrámu od 22.00 hod. 

Dne 30.8. hit letních scén míří z Karlštejna na Státní zámek Litomyšl. Originální představení Noc na Karlštejně ve hvězdném obsazení s legendárními hity Karla Svobody, nominované na cenu Thálie začíná v 20.00 hod. Muzikál se odehrává po celém nádvoří, z oken pamětihodnosti, na hradbách i mezi diváky. I zde si mohou návštěvníci zkrátit čekání na představení komentovanou prohlídkou chrámu, která začíná v 18.30 hod. 

Barokní chrám Nalezení sv. Kříže byl vystavěn v letech 1714-1725 italským stavitele Giovannim Battistou Alliprandim. Po Alliprandiho smrti převzal dostavbu chrámu František Maxmilián Kaňka. Kostel ve své historii čtyřikrát vyhořel, po roce 1968 byl uzavřen a postupně chátral. V letech 2011-2015 prošla stavba kompletní rekonstrukcí. Kostel byl doslova navrácen do života. V chrámu vznikla nová expozice Andělé na návrší a krásná vyhlídka na město. Dnes je chrám nejenom duchovním místem rozjímání, ale i expozicí církevního umění a kulturní síní zároveň. Prostor chrámu doplňují současné výtvarné instalace z dílny autorské dvojice Václav Cigler, Michal Motyčka.

Chrám je v otvírací době přístupný zdarma, zdarma lze také navštívit interaktivní rodinný program Vzhůru k andělům. Vstup na vyhlídku z mezivěží kostela je zpoplatněn 30,- Kč. Vstupné do expozice církevního umění ze sbírek královéhradcké diecéze Andělé na návrší je 60,- Kč, v rámci této expozice mají návštěvníci možnost vstoupit na ocelovou lávku pod klenbou kostela.

Při zvláštních příležitostech a nočních prohlídkách chrámu je možné obdivovat světelné sakrální instalace Václava Ciglera a Michala Motyčky Mensu a laserový Světelný Kříž.

Zámecké návrší nabízí i jiné tematické prohlídky. Přehled i s možností rezervace místa najdete na webu:  www.bit.ly/jetotadybozi .