BÍLÝ BÍLÝ DEN - DRAMA OCENĚNÉ V CANNES V ČESKÝCH KINECH

25.7.2019 – 31.8.2019, 23:59

Ve čtvrtek 25. července, vstoupil do všech kin třetí a poslední film letošního výběru Vary ve vašem kině, islandské drama Bílý bílý den. Druhý celovečerní snímek režiséra Hlynura Pálmasona byl ve světové premiéře uveden v sekci Critics‘ Week při festivalu v Cannes a ze soutěže si odnesl cenu pro představitele hlavní role, herce Ingvara Sigurdssona. Čeští diváci mohli Bílý bílý den poprvé vidět na 54. MFF Karlovy Vary, hned po jeho skončení ve vybraných kinech a nyní také v běžné distribuci, kam film vstupuje díky spolupráci MFF KV, České televize a Aerofilms v rámci distribučního labelu KVIFF Distribution.

Oceněný Ingvar Singurdsson a režisérova dcera v hlavních rolích

Bílý bílý den se vyznačuje originálním autorským rukopisem, působivou ponurou atmosférou a výrazným vizuálním jazykem, který nezapře výtvarné kořeny režiséra Pálmasona. Vypráví příběh bývalého policisty, který se vyrovnává s tragickým úmrtím své ženy. Světlým bodem v jeho životě je jeho malá vnučka, které věnuje veškerou svou láskyplnou péči. „Bílý bílý den je pro mě o dvou typech lásky. O lásce k vlastním dětem nebo vnoučatům, která je jednoduchá, čistá a bezpodmínečná, a vedle toho o lásce k partnerovi, milenci, manželovi a podobně. A to už je něco úplně jiného, tato láska je složitější, intimnější, živočišná a v něčem zcela jedinečná, protože ji takhle k nikomu jinému necítíte,“ říká v rozhovoru režisér Hlynur Pálmason. 

Když policista Ingimundur (v podání Ingvara Sigurdssona) zjistí, že jeho milovaná žena vedla patrně ještě jiný, tajný život, vydává se na vlastní pěst zjistit celou pravdu. Jeho zármutek se s rostoucím napětím mění v posedlost, která ohrozí jeho i jeho blízké.

Strhující herecký výkon Ingvara Sigurdssona bývá na filmu často vyzdvihován a oceněn byl také v Cannes. S režisérem Pálmasonem pracoval už na jeho absolventském filmu. „Práce s Ingvarem mě moc bavila a cítil jsem, že spolu můžeme pokračovat ve zkoumání spousty dalších věcí. Takže když jsem psal Bílý bílý den, už jsem si ho v tom představoval a intenzivně jsem to s ním konzultoval,“ vysvětluje Pálmason. V roli Ingimundurovy vnučky Salky mohou diváci vidět režisérovu dceru Ídu.

Vary ve vašem kině

Bílý bílý den se v českých kinech v předpremiérách promítá už od pondělí 8. července společně s dalšími dvěma filmy (Diego Maradona, Devadesátky) v rámci akce Vary ve vašem kině distribučního labelu KVIFF Distribution. Ta přináší do kin po celé republice výběr z programu daného ročníku MFF Karlovy Vary bezprostředně po jeho skončení. Samostatně film vstupuje do kin ve čtvrtek 25. července.

Akce Vary ve vašem kině si klade za cíl přenést kousek festivalové atmosféry i do ostatních měst po celé České republice a představit v kinech rozmanitost karlovarského programu. Každý rok zástupci labelu KVIFF Distribution pečlivě vybírají výrazné filmy daného ročníku a posílají je bezprostředně po skončení festivalu do všech kin. V labelu KVIFF Distribution se spojují aktivity tří silných partnerů – MFF Karlovy Vary, České televize a distribuční společnosti Aerofilms.