Markéta Stránská (CZ): LeŤ / FLY!

15.6.2019, 19:30 – 20:30

Nakolik ovlivní naši fyzickou i psychickou stabilitu změna nebo zúžení opěrné báze? Jak nás ovlivní kontakt s určitým limitem? Jak se pak postavíme k novým možnostem? Taneční sólo performerky, choreografky a fyzioterapeutky Markéty Stránské poukazuje na fakt, že každá odlišnost skýtá obohacující tělesné i duševní možnosti a jedinečné příležitosti. ,,LeŤ” - pohybová zkušenost ze života s jednou nohou, jednou protézou a dvěma francouzskými holemi.

Představení uvádíme v rámci festivalu TANEC PRAHA v regionech.

www.tanecpraha.cz

Cena vstupenky: 100/150 Kč

Markéta Stránská je choreografka, performerka a fyzioterapeutka. Současnému tanci se věnuje od roku 2012. V roce 2015 byla jako performerka přizvána ke spolupráci na představení ,,Chybění” (Jaro Viňarský a VerTeDance, 2015). V roce 2016 za něj byla nominována mezinárodní porotou festivalu Česká taneční platforma na cenu „Tanečnice roku 2015“. V roce 2018 se zúčastnila mezinárodní choreografické platformy FILLIMIT v rámci festivalu Korespondance ve Žďáru nad Sázavou i Mezinárodní taneční laboratoře pořádané tanečním souborem Candoco Dance Company v Londýně. Svůj choreografický taneční sólový debut LeŤ premiérovala v září 2018.

Interpretace, choreografie: Markéta Stránská

Hudba: Jan Kratochvíl

Světelný design: Zuzana Režná

Kostýmy, scéna: Monika Urbášková

Grafický design: Tomáš Bárta

Poradci tvůrčího procesu: Lucia Kašiarová, Jean Gaudin, Karine Ponties

Produkce: Andrea Švandová

Koproducent projektu: Studio ALTA

Premiéra: 25. září 2018 / Praha, Studio ALTA (CZ)

Poděkování: Lukáš Houdek, Sára Arnstein

Projekt vznikl za podpory: Ministerstva kultury ČR, Nadace život umělce, Nadace Charty 77 – Konto Bariéry a města Hradec Králové.

Partneři projektu: Centrum choreografického rozvoje SE.S.TA, Francouzský institut v Praze, Divadlo Drak a Mezinárodní institut figurálního divadla, Společenské centrum Trutnov UFFO, Centrum nezávislej kultury Záhrada