EIGA-SAI - 12. ročník festivalu japonského filmu a kultury (Ostrava)

15.3.2019 – 17.3.2019, 23:59

Filmový festival Eigasai, pořádaný již tradičně jako každé jaro Česko-japonskou společností ve spolupráci s Kinem Lucerna a Japonským velvyslanectvím v Praze, nabízí divákům v již 12. ročníku jedinečnou příležitost seznámit se prostřednictvím současné filmové tvorby s japonskou kulturou, zvyky, ale především s aktuálním obrazem japonské společnosti.

V rámci festivalu Japonský den je na sobotní odpoledne připraven rodinný kreslený film z pera Keiičiho Hary, autora legendárního anime Kreion Šinčan, Prázdniny s vodníčkem Kúem (Summer days with Coo, 2007), vykreslující trable i radosti obyčejné japonské rodiny, jejíž syn se rozhodl přes prázdniny adoptovat malého vodníka. Sobotní den pak zakončí komediální příběh mladé učitelky, která omylem nastoupí dráhu dirigenta v městském orchestru seniorů, Starci v orchestru (Golden Orchestra, 2016)
Mimo hlavní program jsou pak pro letošní festival připraveny výjimečné doprovodné projekce. Především jde o představení historických záznamů pořízených cestovateli Hanzelkou a Zikmundem během jejich putování po Japonsku v roce 1963. Vzácný filmový materiál si od letos stoletého Miroslava Zikmunda zapůjčil a komentářem je uvede cestovatel z další generace, dnes již osmdesátiletý fotograf Zdeněk Thoma. Vynikající dokumentární tvorbu  televizní stanice NHK WORLD reprezentuje cyklocestopis Na kole po Japonsku (Cycle Around Japan) – představující očima cizinců ze sedla kola severní ostrov Japonska, Hokkaidó. Letošní festival uzavře úsměvný a něžný Dobrák Jonosuke (A story of Yonosuke, 2013), líčící nové vztahy a známosti nezkaženého venkovského mladíka z dalekého přístavu Nagasaki, jenž si svým naivním a vřelým srdcem získává přátele na studiích ve studeném a odcizeném velkoměstě Tokiu v době ekonomického rozkvětu Japonska v 80. letech.
 
Využijte možnost vidět dnešní Japonsko očima současných režisérů ve filmech vybraných pro celou rodinu. Těšíme se na shledání v kině Cineport v Ostravě od 15.-17. března 2019 a v kině Lucerna v Praze, kde proběhne hlavní část festivalu, od 18. do 24. března 2019.