VLADAŘ - Divadlo Komedie

AUTORSKÁ INSCENACE O CHÁPÁNÍ SE A CHÁPÁNÍ SE MOCI.

VLADAŘ - Divadlo Komedie
  • Adresa:
    Jungmannova 15/1
    Praha 1 110 00

Všem lidem, kteří přijdou na představení Vladař, vzkazujeme: sál patří lidem, jeviště, hlediště a všechna sedadla patří lidem. Šatna a všechna její zrcadla patří lidem. Osvětlovací kabina i zvukařský pult patří také lidem! Všechny sály, předsálí, schodiště, chodby, foyer, šatny a fundusy, které patří lidem, patří lidem!
 
Tak jsme se dohodli.
 
Pokud ale přistoupíme na tezi, že divadlo Komedie patří lidem, měli bychom se ptát: jaké divadlo se v Komedii bude hrát? A kdo ho bude hrát? Všichni lidé v sále? Je možné, aby se všichni v sále na něčem domluvili? Není výhodné, aby se někdo stal divákem a sledoval hru zpovzdálí? Není výhodné, aby se hercem stal někdo z přítomných herců? Není v určitých situacích výhodné dát prostor kompetentní menšině před neorganizovanou masou?
 
Inscenace o mechanismech moci, o dohodě a válce, o komfortu a diskomfortu je inspirována příručkou o tom, jak vládnout, kterou v roce 1513 napsal Niccolò Machiavelli.

"Moudrý panovník musí jednat tak, aby občané vždycky a v jakýchkoli dobách měli zapotřebí státního aparátu a vladaře. Pak mu vždy zachovají věrnost." Niccolò Machiavelli

Premiéra: 16. 3. 2019 v Komedii.

HRAJÍ
CYRIL DOBRÝ
KRYŠTOF KRHOVJÁK
ŠTĚPÁN LUSTYK
MILAN VEDRAL
VOJTĚCH VONDRÁČEK
REŽIE ANNA KLIMEŠOVÁ
DRAMATURGIE PETR ERBES
VÝPRAVA KLÁRA FLEKOVÁ
HUDBA MICHAL CÁB