Výstava Babiččiny kočárky - zámek Kačina

1.4.2018 – 31.10.2018, 23:59

Výstava historických kočárků pro děti a panenky z období let 1860–1960 je doplněna o ukázky pokojíčků, hraček a nádobíčka pro děti a panenky. 

V několika zámeckých místnostech můžete vidět kočárky z různých koutů České republiky. Naleznete zde kočárky z doby, kdy to na zámku ještě „žilo“, ale také kočárky, v nichž jste se jako malí vozili.

Zavzpomínejte na své dětství a pozorně se rozhlédněte. Výstava Babiččiny kočárky je nostalgická výstava plná emocí a vzpomínek.

Jistě u nás najdete stejnou panenku či kočárek, s nimiž jste si jako děti hráli. Nebo třeba pokojíček pro panenky, který ještě máte ukrytý doma na půdě.

Výstava se nachází v prvním patře zámku, čítá okolo 160 kočárků a mnoho dalších doplňků.

Na zámek Kačina výstavu zapůjčilo Muzeum Babiččiny kočárky. Muzeum vzniklo jako společná činnost manželů Balýových a Latislavových, kteří spojili své úsilí a sbírky dohromady. Chtějí se o svůj koníček podělit i s ostatními lidmi a připomenout všem, jaké to bylo v době, kdy byli dětmi naši rodiče a prarodiče, ale i někteří z nás. Stálá expozice se v letech 2008–2011 nacházela v Sankturinovském domě v Kutné Hoře.

Na zahájení bylo připraveno přibližně 150 zrestaurovaných exponátů kočárků dětských i kočárků pro panenky a mnoho doplňků jako hračky, zavinovačky, oblečky, domečky na hraní. Zkrátka vše, co k této radostné a neopakovatelné úvodní části života každého z nás patří. Sbírka se od otevření průběžně stále obměňovala a doplňovala o další zajímavé kousky, aby se výstava neokoukala. Počet vystavených kočárků se stabilně z důvodů kapacity pohyboval mezi 150 až 160 kočárky.

Provoz Muzea Babiččiny kočárky byl roku 2011 v Kutné Hoře ukončen a exponáty po doplnění sbírky byly přemístěny na zámek Kačina, kde je najdete doposud.