František Kaván, český rok v krajinách

26.4.2018 – 30.9.2018, 23:59

Současná výstava je od roku 1941 největší výstavou děl českého krajináře Františka Kavána. Představuje bezmála stopadesát obrazů vybraných z veřejných i soukromých sbírek, v nichž malíř, František Kaván (1866 – 1941) výrazně postihl typiku různých českých krajů a končin v rozličných atmosférických situacích a proměnách.

Kaván jako jeden z nejvýraznějších absolventů slavné Mařákovy krajinářské školy definoval v návaznosti na krajinářský odkaz Adolfa Kosárka a Antonína Chittussiho pojetí realismu v naší krajinomalbě, přičemž dokázal obohatit počáteční až fotorealistický styl o další valéry impresívnějšího rázu a nejednou i expresívní nadsázky.

Přehlídku Kavánovy krajinářské tvorby pojal její kurátor a specialista na malířův umělecký odkaz, PhDr. Michael Zachař, jako procházku domácí krajinou od jara do zimy. Výběr z nejlepších Kavánových obrazů byl umožněn díky spolupráci s Národní galerií v Praze, dalšími regionálními galeriemi a muzei, zejména Krkonošským muzeem v Jilemnici, které vlastní nejrozsáhlejší kolekci autorových prací, s přičiněním řady soukromých subjektů, institucí i jednotlivců. Vystavena jsou slavná plátna i obrazy po desetiletí nedostupné či ztracené, jiná zase v nových i nečekaných souvislostech.

K výstavě připravujeme rozsáhlou monografii Františka Kavána která bude v prodeji od června 2018.

Galerie Kooperativa
24. 4. 2018 – 30. 9. 2018
Galerie Kooperativa, Pobřežní 21, Praha 8
otevřeno úterý – neděle od 10 do 18 hodin