Vodní elektrárna Lipno - Z historie energetiky i Povltaví

1.3.2019 – 31.12.2019, 23:59

Vodní elektrárna Lipno I je součástí vltavské kaskády. Její nádrž s rozlohou téměř 50 km2 představuje svou plochou naše největší umělé jezero. Obsah nádrže 309 mil. m3 vody je využíván pro víceleté řízení odtoku.
Regulací odtoku se zvětšují minimální průtoky, omezují povodňové špičky a zvyšuje se výroba v ostatních elektrárnách vltavské kaskády. Vodní plocha jezera v krásném prostředí Šumavy, dlouhá 44 km a v nejširším místě až desetikilometrová, je využívána pro letní rekreaci, plavbu po jezeře a efektivní rybní hospodářství.

Zelená energie z vody

Energetický význam elektrárny Lipno I představuje výroba levné, ekologicky čisté, špičkové elektrické energie a využití pro regulaci výkonu celostátní energetické soustavy. Její velmi rychlé najetí na plný výkon 120 MW za 226 vteřin a dálkové ovládání z centrálního dispečinku vodních elektráren ve Štěchovicích umožňuje ovlivňovat výkonovou bilanci elektrizační soustavy České republiky.
 
Vodní dílo Lipno vznikalo v letech 1952 - 60. K zadržení vody slouží kombinovaná zemní a gravitační hráz o výšce 26 m s potřebným hydrotechnickým vybavením.
Samotná vodní elektrárna je umístěna v podzemní klimatizované kaverně o rozměrech 65 x 22 m a výšce 37 m, vylámané v hloubce 160 m pod terénem v blízkosti hráze. Voda je přiváděna na turbíny dvěma tlačnými ocelovými šachtami, průměru 4,5 m a délky 160 m, přes kulové uzávěry a odváděna je 3,6 km dlouhým podzemním odpadním tunelem, širokým 8,4 m a vysokým 7,8 m. K dopravě technologického zařízení a personálu do podzemí slouží šikmý tunel se sklonem 45°, široký 6,8 m a vysoký 9,7 m.

V podzemní elektrárně, uvedené do provozu v roce 1959, jsou umístěna dvě plně automatizovaná soustrojí s Francisovými turbínami a potřebná elektrická zařízení. Elektrická energie z generátorů se vyvádí tunelem pomocí kabelů do nadzemních transformátorů a rozvodny. V nadzemním areálu je též umístěna rozvodna 22 kV, která zásobuje rozsáhlé okolí elektrickou energií.

Lipno má i „malou elektrárnu“

Druhou částí komplexu je průtočná vodní elektrárna Lipno II s jedním soustrojím o výkonu 1,5 MW. Je nedílnou součástí elektrárny Lipno I a slouží zejména k vyrovnávání odtoku z této špičkové vodní elektrárny. Je vybavena Kaplanovou turbínou se spádem 10 - 4 m.
 
K vyrovnání průtoku byla vybudována nádrž o obsahu 1,68 mil.  m3 vody. Řeka byla přehrazena 11,5  m3 vysokou kombinovanou hrází. Přehrada je vybavena potřebným hydrotechnickým zařízením, které umožňuje řídit odtok i v případě, že soustrojí vodní elektrárny je v opravě. Vodní elektrárna Lipno II je plně automatizovaná, bezobslužná, dálkově ovládaná z dispečinku ve Štěchovicích a z elektrárny Lipno I. Mimo trvalé výroby z vyrovnaného průtoku umožňuje Lipno II špičkový provoz elektrárně Lipno I, v čemž spočívá její hlavní energetický význam.

Z historie energetiky i Povltaví

Vzhledem k umístění informačního centra v půdním prostoru dvou z provozních objektů vodní elektrárny Lipno I (jde o objekty pomocných provozů a část objektu rozvodny 22 kV přímo pod hrází lipenské přehrady) jsou informace zaměřeny především na historii a současnost této naší vodní elektrárny. Na své si však přijdou i zájemci o informace týkající se celé naší energetické společnosti i energetické Skupiny ČEZ.

Expozice má několik tématicky specifikovaných částí: Povltaví (připravilo Povodí Vltavy), výstavba vodních elektráren Lipno I a Lipno II, jejich současný provoz, životní prostředí v malebném koutě naší republiky v lokalitě elektrárny (Českokrumlovsko, Vyšebrodsko, okolí Lipenské vodní zdrže a Lipensko) a stručné představení nejvýznamnějších obcí v daném regionu (Vyšší Brod, Lipno nad Vltavou, Frymburk a Horní Planá). Informace jsou návštěvníkům prezentovány přehlednou formou na 22 výtvarně vkusně upravených panelech, dále prostřednictvím tištěných informačních materiálů a videoprojekce systému DVD (ta je věnována převážně historii a současnosti vodní elektrárny Lipno, k dispozici jsou i další zajímavé filmy s energetickou tématikou). Ve vstupním prostoru střediska  můžete nahlédnout průhledem do strojovny šikmého nákladního výtahu elektrárny.

Dominantou expozice je názorný model elektrárny dokumentující její vzhled z roku 1959, tj. z doby bezprostředně po zahájení provozu. Tento model, který postavili před pětadvaceti lety učňové z ČKD Blansko, ležel dlouhé roky v depozitáři českokrumlovského muzea. Po rekonstrukci se stal coby stálá zápůjčka muzea součástí expozice.
Třešničkou na dortu je systém průmyslových kamer snímající jednotlivé provozní prostory pro zprostředkování virtuální prohlídky autentického provozu.

Kdy nás můžete navštívit?

V letní turistické sezoně od 15. června do 15. září je centrum otevřeno denně od 10 do 16 hodin (poslední prohlídka od 15 hod.). Mimo sezónu je informační centrum k dispozici na základě objednávky.

Nejjednodušší přístupová trasa: České Budějovice, Kaplice, Vyšší Brod, Loučovice, přehradní hráz lipenské elektrárny.u

telefon.: 731 562 835, 607 666 928, 607 673 651, 380 746 621
email: [email protected], [email protected], pavel.misek@cz
http://www.cez.cz/cs/vyroba-elektriny/obnovitelne-zdroje/voda/lipno.html