Instalace francouzského nakladatele a básníka Gérarda Berrébyho se pokoušejí zachytit nesdělitelnou část lidského bytí

2.6.2017 – 11.9.2017, 23:59

Instalace francouzského nakladatele, básníka a výtvarného umělce Gérrarda Bérrebyho se poprvé představí mimo území Francie. Nevšední konfrontace nazvané Tabule času budou k vidění v Centru současného umění DOX do 11. 9. 2017.

V roce 1982 založil francouzský nakladatel Gérard Berréby (* 1950) nakladatelství Allia, jehož katalog dnes čítá již na 750 děl a zahrnuje mimo jiné také knihy jednoho z nejpřekládanějších českých autorů po roce 1989 Patrika Ouředníka. Gérard Berréby, který se v roce 2011 stal šéfredaktorem časopisu Feuilleton, je sám autorem dvou sbírek poezie Stations des profondeurs (2010) a Joker et mat (2016).

Berréby je ale také výtvarným umělcem. Jeho video La Colle ne fait pas le collage bylo v roce 2012 zinscenováno
v divadle v Gennevilliers a v roce 2015 představil poprvé
v Mezinárodním centru poezie v Marseille svou autorskou výstavu s názvem Les Tables du temps (Tabule času), kterou nyní v upravené podobě představuje poprvé v zahraničí.

Když spolu hovoří dvě zrcadla, co si říkají? Když se Vitruviánský muž od Leonarda da Vinciho zjednoduší na pouhou kostru, co se stane? Nevšední instalační konfrontace Gérarda Berrébyho vytvořené mezi lety 2012 a 2015, vytvářejí složitou, mnohoznačnou a znepokojující uměleckou instalaci.

Abych mohl znovu spojit, co bylo již jednou rozděleno, musel jsem se chopit toho,
z čeho jde strach, opustit své jistoty a nevyhnutelně se postavit úlomkům reality, které plují v pozůstatcích času. Nešlo ani o to zachytit realitu, ale představit ji po svém, abych ji mohl přesáhnout,
“ říká autor, jehož Tabule času se podle jeho vlastních slov pokoušejí odhalit nesdělitelnou část lidského bytí.

Kurátor: Martin Oliva

Partnerem výstavy je Francouzský institut v Praze.