Trojská botanická zahrada zahájila výstavu tropických motýlů Motýlí skvosty Ameriky poletují skleníkem Fata Morgana

19.5.2017 – 28.5.2017, 23:59

Po roce se do trojské botanické zahrady opět vrací bonsaje. Již po dvanácté si můžete prohlédnout jedinečnou výstavu japonského umění pod širým nebem. Každoročně jsou kromě výtvorů českých pěstitelů vystavovány i rostliny zahraničních tvůrců, tentokrát budou k vidění bonsaje od italského autora pana Luca Crespi. Ladné tvary a harmonie barev dokonale splynou s rozkvetlou Japonskou zahradou. Výstavu můžete navštívit od 19. do 28. května denně od 9 do 20 hodin. Během dvou víkendů je pro vás připraven bohatý program a chybět nebude ani komentované večerní provázení. Obdivujte japonské umění v Troji!

„Japonská zahrada je jednou z nejoblíbenějších expozic botanické zahrady a výstava bonsají je každoročně jedinečným zážitkem. Letos bude k vidění několik desítek rostlin od známých českých i zahraničních pěstitelů. Poprvé se představí italský autor Luca Crespi. Věřím, že i tentokrát bonsaje okouzlí jak odbornou tak laickou veřejnost. Bohatý doprovodný program pobaví, poučí a potěší malé i velké návštěvníky,“ zve na oblíbenou výstavu Bohumil Černý, pověřený řízením Botanické zahrady hl. m. Prahy. Doprovodný program vznikl ve spolupráci s Česko-japonskou společností. Čestnou záštitu nad výstavou převzalo Velvyslanectví Japonska v České republice.  

O víkendech ochutnáte japonské sushi, vyzkoušíte si skládání origami, shlédnete ukázky cvičení taiji a děti pobaví živá socha či veselý chůdař. Dne 20. května si nenechte ujít ukázku tvorby květinové ikebany, japonskou frašku nazvanou Horský asketa zlodějem tomelů v podání Divadla kjógenu Brno a vyzkoušejte si výrobu štětců z bambusu a psaní japonské kaligrafie. V neděli 21. května prožijte pravý čajový obřad a bubnovou show. Druhý bonsajový víkend bude patřit přednáškám. V sobotu 27. května vás čeká povídání o tradičních řemeslech a soiré s poezií Ivo Hucla a hudbou Marcela Bárty (saxofon) a Jana Chalupy (bicí). V neděli 28. května výstavu zakončí ukázky tvarování bonsají a přednáška Svátky a slavnosti v císařském Kjótu. Po oba víkendy bude k dispozici také čajovna U Cesty.

Ani v letošním roce nebude chybět oblíbené večerní provázení výstavou, během něhož se návštěvníci dozvědí zajímavosti o tvorbě Japonských zahrad o původu umění tvarování dřevin a mnoho dalšího. Na tyto speciální prohlídky je nutná rezervace předem. Zájemci se mohou hlásit již nyní na email již nyní na email: [email protected].