FENOMÉN MERKUR - VÝSTAVA V DOMĚ UMĚNÍ ZNOJMO

24.3.2017 – 28.5.2017, 23:59

Jihomoravské muzeum Vás srdečně zve na výstavu legendární kovové stavebnice MERKUR. Můžete si ji prohlédnout ve výstavních sálech Domu umění ve Znojmě.

Mezi nejoblíbenější hračky, nejen u kluků, vždy patřily a dosud patří stavebnice. Ať už se jedná o stavebnice napodobující nejrůznější stroje, vozidla a konstrukce, nebo takové, ze kterých se dají postavit funkční pohyblivé modely. Takovouto stavebnicí je po dlouhá desetiletí i kovová stavebnice Merkur – legendární hračka spousty českých dětí (nejen) v minulosti. Nebylo snad domácnosti, kde by nebyla součástí dětského pokoje. Merkur přinášel radost do každé rodiny, dokonce na něm vyrostly celé generace pozdějších techniků a konstruktérů.

V podobě, v jaké dosud přichází na pulty obchodů, se vyrábí již více než 100 let. Autorem stavebnice Merkur je Jaroslav Vancl, který po první světové válce založil firmu Inventor. V roce 1925 firma změnila jméno a vznikl Merkur. Firma pak zažila období skromných začátků, čas slávy, kdy bezesporu kralovala říši českých hraček, i doby, kdy jí hrozil zánik. Byla a je tu stále s námi – pro nás i pro naše děti a vnuky. Stačí otevřít krabici, vzít z krabičky šroubek a spojit první dva dílky a popustit uzdu vlastní fantazie.

Výstava Fenomén Merkur, zapůjčená českým sběratelem Jiřím Mládkem, zavede návštěvníky nejen do historie této slavné stavebnice, ale ukáže jim, jaké pozoruhodné věci lze ze stavebnice sestavit. Výstavu totiž tvoří i pečlivě vybrané exponáty – auta, traktory, lokomotivy, obří jeřáby či ruské kolo a Eiffelova věž. Výstava také zve všechny malé i velké návštěvníky ke hře, a to přímo v Merkurové herně, kde si mohou pohrát a postavit vlastní model.

Přijďte se o Fenoménu Merkur dozvědět víc, zavzpomínejte na své dětství a ukažte jeho část i svým dětem či vnoučatům. Ponořte se spolu s námi do světa her a rozvíjejte svoji kreativitu.