Klasicistní zámek, JAWA a botanický ráj naleznete v Kvasinách

11. březen 2024, 23:40
Klasicistní zámek, JAWA a botanický ráj naleznete v Kvasinách

Zámek Kvasiny najdete v Královéhradeckém kraji ve stejnojmenné obci poblíž Rychnova nad Kněžnou. Od roku 1958 je zámek chráněn jako kulturní památka.

Historie sahá až do roku 1608, kdy zde byla založena tvrz Kvasiny. V roce 1706 byla dokončena přestavba na barokní trojkřídlý zámek, v 19. století pak na zámku proběhla klasicistní přestavba. Zámek je významný pro dějiny automobilové, motocyklové a zbrojařské, neboť František Karel Janeček, který si jej vybral v roce 1928 za rodinné sídlo, byl spolu se svým otcem Františkem Janečkem zakladatelem slavné značky JAWA a Janečkových zbrojovek. Naproti zámku u vlakového nádraží přestavěl pilu a začal zde vyrábět automobily JAWA. V době komunismu byla továrna předána značce Škoda Auto, která zde panuje dodnes.

V roce 2011 byla na zámku otevřena galerie a koncertní sál. Hlavní křídlo nyní funguje jako výstavní prostor, kde se podařilo částečně obnovit i původní parkety ze 17. století. Další místností je Lovecký sál, který slouží k pořádání koncertů. Na zámku můžete navštívit stálé expozice: Mozaiky ze světa loutek  svět loutek, loutkoherectví a domácího divadélka, která je doporučené i pro malé děti. Historická expozice je vybavena zachráněnými předměty z mobiliáře zámku spojených s historií rodu Janečků a JAWY. Zajímavou podívanou bude také expozice Kaple a Lovecký sál — kaple sv. Antonína Paduánského s iluzivní malbou a unikátními historickými varhanami a Lovecký sál.

Na zámeckou budovu navazuje zimní zahrada se skleníkem a domem zahradníka. K zámku je připojen anglický park, ve kterém se nachází rybníček a mnoho krásných a vzácných stromů. Park ukrývá mnoho romantických zákoutí, rybníčky, staleté stromy i chráněné druhy rostlin a živočichů.

V areálu zámku i parku se odehrávají svatby. K dispozici je kaple sv. Antonína Paduánského s funkčními historickými varhanami, prostory Galerie, Loveckého sálu a samozřejmě celý exteriér zámku, velmi oblíbená je terasa pod balkonkem. Místo je oblíbené pro různé společenské akce. Pokud hledáte zajímavé prostory pro oslavu narozenin, výročí svatby, vánoční besídku, slavnostní mši nebo taneční odpoledne, tento areál je ideálním místem, po domluvě zde lze zajistit občerstvení a další zázemí. Zámek je vhodný také pro uspořádání různých seminářů, konferencí a přednášek.

Otevírací doba

po - pá: 10 - 12h, 14 - 16h
sobota: otevřeno jen při akcích, nebo po předchozí domluvě
neděle a svátky: 14 - 16h

Zámek Kvasiny

adresa: Kvasiny 1, Kvasiny, 517 02
telefon: +420 603 161 373
e-mail: [email protected]
 FB: https://www.facebook.com/zamekkvasiny

www.zamek-kvasiny.cz