Hortus Magicus 2016 v Květné zahradě v Kroměříži

3.9.2016 – 4.9.2016, 23:59

O víkendu 3. – 4. září 2016. proběhne v Květné zahradě v Kroměříži již třetí ročník barokního festivalu Hortus Magicus, který přinesehudbu, divadlo, tanec, ale i původní barokní ohňostroj. Celý festivalový víkend budou připraveny i hry pro děti.

Festival začne v sobotu 3. září hodinu před polednem chůdařským představením, pomyslnou předehrou k prvnímu koncertu v Rotundě. Na programu bude Michnův cyklus písní Loutna česká v podání Ensemble Inégal.Zlatým hřebem programu o patnácti položkách bude večerní vystoupení souborů Musica Florea a Hartig Ensemble ve Velkém skleníku. Hned po něm bude následovat barokní ohňostroj u Jahodového kopečku, k němuž diváci po skončení představení dojdou koridorem nasvětleným lampiony.

Festival Hortus Magicus nezapomíná ani na děti. Speciálně pro ně přijede do Květné zahrady v neděli 4. září Vojta Vrtek a Kejklířské divadlo z Doudleb. Hrát bude pohádku O kouzelné kuličce. K tomu bude připravena i kejklířská dílna, takže si děti vyzkoušejí žonglování a další triky.

Hry pro děti budou v Libosadu připraveny po oba dny. Budou po celé zahradě, na osmi stanovištích, a jsou inspirovány mýty o Apollónovi, bohu světla, řádu, harmonie a krásy.

Na festivalu vystoupí i olomoucký soubor Ensemble Damian s operou Endymio. Na latinský text piaristy Jana Kopeckého z 18. století složil vedoucí souboru Tomáš Hanzlík novou hudbu. Tu sám označuje za neobarokní a o barokním dramatickém umění tvrdí, že nebylo nijak upjaté. Vše ale bylo stylizované a jinotajné. Barokní autoři se nebáli ani kontroverzních milostných témat a libovali si v extrémních kontrastech. Zobrazované emoce jsou na nejzazší hranici expresivity. To vše naznačuje, že Hortus Magicus udělá z kroměřížského Libosadu kouzelnou zahradu. Festival spolupořádá Národní památkový ústav i Muzeum umění Olomouc.

www.zamek-kromeriz.cz