Festival spisovatelů 2016 - Praha

7.10.2016 – 18.10.2016, 23:59

Chuck Palahniuk, John Maxwell Coetzee, Kámel Daúd, Jen Lien-kche – osobnosti současné světové literatury, které letos v říjnu přivítá mezinárodní Festival spisovatelů Praha. 

Hlavní program 26. ročníku se uskuteční v Senátu Parlamentu České republiky a dalších místech, ve dnech 7. – 10.  října. Tato literární událost vyvrcholí autorským večerem laureáta Nobelovy ceny J. M. Coetzeeho, který se představí 18. října v klášteře sv. Anežky České ve správě Národní galerie.

Zločin a trest – jako každoročně zvolil festival silné provokující aktuální téma. Proč právě tento fenomén? Války, prostředí rasismu a xenofobie. Mediální útok na lidskou psychiku. Falešné ohňostroje politických proklamací. To vše jsou problémy, které odkazují k širokému spektru otázek. Zejména zda je vůbec možné vinit jednotlivce za zločiny spáchané v kolektivním zájmu?

Na toto téma diskutují spisovatelé mezinárodního věhlasu. Chuck Palahniuk, dnes již kultovní autor třinácti románů. Náklady jeho knih jsou neuvěřitelné – jen v České republice si každé nové vydání najde cestu k osmi tisícům čtenářů. Filmovou adaptaci jeho románu Klub rváčů jistě nemusíme ani představovat. Dále také Kámel Daúd, laureát prestižní francouzské Goncourtovy ceny za debut Meursault, přešetření a Jen Lien-kche, čínský mistr fantaskní satiry, který byl za své dílo vyznamenán Cenou Franze Kafky. Festival vždy představuje také v tuzemsku dosud neznámé literáty, k nimž v letošním roce patří Egypťané Mohamed Mettwali a Mohamed El-Baaly, oba básníci. Autorkou, která se naopak na domácí scéně proslavila hned svým debutem, je básnířka Marie Iljašenko. Vedle diskuzí, autorských čtení a autogramiád se můžete těšit také na umělecký doprovodný program.

Moderátoři: Tomáš Sedláček, Petr Drulák, Petr Vizina a Zuzana Li