Porcelán ze sbírek Uměleckoprůmyslového musea v Praze - stálá expozice v Klášterci nad Ohří

1.2.2018 – 31.12.2019, 23:59

První část expozice ze sbírek Uměleckoprůmyslového musea v Praze (UPM) v přízemí zámku seznamuje na vybraných ukázkách souborů stolního nádobí, solitérů a figurální tvorby s produkcí čínského a japonského porcelánu, na niž v 18. století navazovala počínající evropská produkce. Její expozice v sousedním sále dokumentuje nejen výrobu evropského porcelánu, ale také osudy původních majitelů vystavených předmětů, kteří se stali ve 20. století obětí holokaustu.

Obě expozice jsou úvodem k rozsáhlé historické expozici českého porcelánu v patře zámku. Její instalace má původ v poválečných letech, od té doby byla několikrát upravována. Jádro i koncepce expozice vycházejí z rozsáhlé sbírky, kterou se snaží Uměleckoprůmyslové museum v Praze zpřístupňovat i mimo hlavní oblast svého působení.

Expozice v patře zámku
Český porcelán

Zámek v Klášterci nad Ohří se stal, vzhledem k tradici místní proslulé porcelánky, ideálním místem pro představení historie českého porcelánu. Návštěvníci se mohou v sálech prvního patra seznámit s tvorbou předních tuzemských porcelánek v proměnách stylových epoch a v kontextu s dobovým mobiliářem. Vybrané kolekce reprezentují zejména tvorbu období biedermeieru, který byl zlatým věkem českého porcelánu, dále rozvoj raně industriální výroby neorokokového a secesního porcelánu, a také produkci v éře moderních stylů 20. století, kdy český porcelán zejména v meziválečném období a na Světové výstavě Expo ’58 dosahoval mezinárodních úspěchů. Expozici uzavírají ukázky designu sériově vyráběných souprav z přelomu 20. a 21. století.

Expozice porcelánu ze sbírek Uměleckoprůmyslového musea v Praze

Otevírací doba

duben — září:
pondělí — neděle 9.00—17.00
říjen — březen:
úterý — sobota 9.00 – 15.00