Výstava známého českého komiksového tvůrce. Jaromír 99: Nechte mě tady!

10.2.2016 – 19.3.2016, 23:59

Výtvarná tvorba Jaromíra Švejdíka alias Jaromíra 99 je známá nejen komiksovým fanouškům, ale od chvíle, kdy se příběh Aloise Nebela stal generační filmovou legendou, zná obrysy jeho práce také nejširší veřejnost.

Na výtvarnou scénu však Jaromír 99 vstoupil už na přelomu tisíciletí. Od té doby prostřednictvím klasické kresby i počítačové grafiky vytváří propracovaná díla, v nichž dokáže stvořit osobité hrdiny i zbudovat napětí tak, jak si vyžaduje charakter daného příběhu. Ty si přitom vybírá napříč žánry, takže v jeho bibliografii lze nalézt jak syrový autorský komiks z pohraničí Bombers, tak i klasické dílo světové beletrie jako je Zámek Franze Kafky, za nějž byl v roce 2014 nominován na prestižní cenu Willa Eisnera. Nejvřelejší mezinárodní recepce se však dostalo trilogii o zmíněném Aloisi Nebelovi vytvořené ve spolupráci se spisovatelem Jaroslavem Rudišem. Jaromír 99 ji převedl do podoby stejnojmenného filmu, který posléze získal Evropskou cenu pro nejlepší animovaný film a nominaci na Oskara.

Kromě ilustrační a komiksové tvorby se Jaromír 99 věnuje i volné tvorbě. Osvojil si techniku vystřihování, téměř zapomenutý um jarmarečních kumštýřů, který ale v autorově podání dalece přesahuje tuto prvoplánovou zábavnost lidového umění. Autor v nich totiž dokáže zachytit zcela komplexní svět, ve kterém nacházíme i závažná témata, jako je například problematika Sudet reprezentovaná temnou lesní krajinou pohraničí, nebo příběhy lidí, jejichž podobu i osud našel na náhrobcích hřbitovů kdysi německých vsí. Vedle témat čerpaných z historie ale přináší svědectví i o současnosti, když vedle četných autoportrétů zachycuje i své přátele.

Výstava představuje autorovo dílo v široké retrospektivě. Svým názvem parafrázuje větu ze starých partyzánských filmů, v nichž vyčerpaný hrdina sděluje kamarádům, že zůstane na místě i za cenu ztráty života. Jaromír Švejdík jí chtěl vyjádřit fakt, že našel svůj osobitý umělecký styl, a že se už nechce hnát za novými objevy. Jeho dílo čítající dnes už stovky volných prací na papíře, knižních ilustrací, řadu publikovaných komiksů, filmové animace nebo interiérové realizace, představuje totiž široký soubor děl tvořících ucelený svět pojednaný originálním a jasně rozpoznatelným výtvarným jazykem. S takovou prací v zádech je už skutečně možné se na chvíli zastavit, vydechnout a s konstatováním nechte mě tady! bilancovat.

 

Kurátoři výstavy: Kateřina Tučková, Miroslav Houška