Dalajlama v Buddhových stopách

25.11.2015, 19:00 – 21:00

Jeho Svatost dalajlama nás ve filmu provádí po nejposvátnějších místech buddhismu, která jsou spjata s životními předěly velkého učitele.

Cena vstupenky: 60 Kč

Projekce filmu Dalajlama v Buddhových stopách (ČR 2015, V. Poltikovič, 52 min.)
 
Je to Lumbiní, kde se Buddha narodil, Bódhgaja, kde Buddha dosáhl osvícení, Sárnáth, kde poprvé promluvil o svém poznání, a Kušinagara, kde prožil své poslední chvíle. Dalajlama, který letošního 6. července oslavil 80. narozeniny, srozumitelně přibližuje esenci buddhismu, a to i v jeho nejnáročnější podobě – učení o prázdnotě. Hovoří i o současné situaci a zdůrazňuje význam vnitřních hodnot, lidskosti, péče o druhé. Ve filmu uvidíme i zvláštní obřady, nejpozoruhodnější buddhistické památky v Indii a největší klášter světa ve východním Tibetu, kde žije přes 50 000 mnichů a mnišek.

Předfilm:

Dalajlamova narozeninová přání
ČR 1996, V. Poltikovič, 22 min.

Snímek byl natočen během oslavy dalajlamových šedesátin v Dillí. Oslava byla pojata jako setkání duchovních osobností, setkání zástupců různých náboženských směrů. Film představuje jedinečnou osobnost dalajlamy, osud současného Tibetu, první návštěvu dalajlamy v Praze, ale hlavním motivem jsou tři přání, která nám dalajlama sdělil v den svých narozenin.

V rámci večera proběhne slavnostní křest nejnovější knihy Viliama Poltikoviče Brána smrti (Maitrea 2015), která navazuje na jeho stejnojmenný TV seriál. Po projekci následuje beseda s Viliamem Poltikovičem.