Elína Garanča - Meditation Obecní dům - Smetanova síň

26.10.2016, 19:30 – 23:59

Mladá mezzo-sopranistka Elīna Garanča získala rychle povědomi jedné ze světových operních hvězd díky svým vystoupením v hlavních operních domech a v sálech předních symfonických orchestrů po celém světě. Diváky i kritiky uchvacuje krásou svého hlasu, vnímavé muzikálnosti a v neposlední řadě svému dramatickému nadání na pódiu.

Elīna Garanča - MEDITATION. PKF - Prague Philharmonia, dirigent Karel Mark Chichon.

Loňská sezóna začala pro Elinu Garanču velkým evropským koncertním turné, načež ji zavedla zpět do Metropolitní opery, kde ztvárnila svou oblíbenou Carmen. Dále zpívala s Berlínskými filharmoniky a Gustavo Dudamelem na několika silvestrovských a novoročních koncertech. Na závěr sezóny zpívala roli Giovanny Seymour v Donizettiho opeře Anna Bolena v Gran Teatre del Liceu v Barceloně a v Curychu. Úplný závěr patřil opět několika koncertním recitálům po Evropě s dirigenty Riccardo Mutim, Paavo Järvim a Karlem Markem Chichonem. 

Mezi hlavním počiny sezóny 2009-10 je třeba zmínit její debut v Královské opeře v Covent Garden v roli Carmen, kterou si zopakovala i v novém nastudování tohoto díla v Metropolitní opeře, které bylo přenášeno do více než tisíce kinosálů po celém světě. 

Mimo Carmen se mezi klíčové role Eliny Garanči řadí Charlotte ve Wertherovi, Rosina v Lazebníku sevilském, Dorabella v Cosi fan tutte, Octavian v Růžovém kavalírovi, Adalgisa v Normě, Cherubín ve Figarově svatbě a Dorabella v La clemenza di Tito. Tyto role zpívala po celém světě. 

Elīna Garančan započala svou profesní kariéru jako sólistka v Südthüringischer Staatstheateru v Meiningenu, kde se objevila v mnoha hlavních rolích. Později jako sólistka ve Frankfurtu zpívala Rosinu, Dorabellu a Jeníčka v Jeníčkovi a Mařence. 

Slečna Garanča se narodila v hudební rodině v Rize v Lotyšsku. V roce 1996 započala studia na Lotyšské hudební akademii i pod vedením své matky, která je rovněž uznávaná mezzo-sopranistka. Od roku 1998 studovala s několika učiteli ve Vídni, Amsterdamu a ve Spojených státech. V roce 1999 vyhrála Pěveckou soutěž Mirjam Helin a o dva roky později byla finalistkou ve světové pěvecké soutěži v Cardiffu. 

Od roku 2005 nahrává Elīna Garanča exkluzivně pro Deutsche Grammophon.