Žebříček bezpečnosti půjček: 50 000 Kč na jeden rok, od bank i úvěrových společností

5. duben 2023, 10:56

Organizace Člověk v tísni sestavuje každým rokem žebříček bezpečnosti krátkodobých půjček. Porovnává jak úvěry bankovní, tak nabídky od nebankovních společností. Zatím poslední zveřejněný žebříček porovnával bezpečnost půjček od 37 poskytovatelů. Vždy jde o úvěr ve výši 50 000 Kč a se splatností 1 rok. Ten nejlevnější vás vyjde na 1 700 Kč, nejdražší se šplhá až k neuvěřitelným 200 000 Kč. Pojďme se na výsledky srovnání půjček podívat podrobněji.

financni gramotnost 01

V žebříčku najdete jen spotřební úvěry

Žebříček, který Člověk v tísni pravidelně sestavuje, se týká pouze spotřebitelských půjček. Tedy úvěrů, které si berou běžní občané na svou osobní/rodinnou spotřebu, jako je nákup vybavení do bytu, úhrada opravy auta, v horším případě vyrovnání současného nedostatku peněz, ať je jeho příčina jakákoliv. Půjčky pro OSVČ (na IČO) tu zahrnuty nejsou.

Index odpovědného úvěrování

Člověk v tísni sestavuje žebříček půjček podle výsledků Indexu odpovědného úvěrování. O co jde? Index odráží odpovědnost poskytovatele při procesu poskytování půjček. Kombinuje jak samotnou cenu půjčky, tak i obchodní podmínky a různá ujednání ve smluvní dokumentaci. Výsledkem je počet hvězdiček, v rozmezí od jedné do pěti. Čím více, tím samozřejmě lépe.

Pět skupin půjček – podle jejich bezpečnosti

Čtyři hvězdičky dostala v Indexu ta skupina půjček, které jsou nejlevnější, a přitom postrádají jakékoliv záludnosti v obchodních podmínkách. Tři hvězdičky mají půjčky s ještě přijatelnou cenou, ale stále bez záludností ve smlouvě. Dvouhvězdičkové úvěry mohou být férové, ale už klienta stojí mnohem vyšší částky na celkovém přeplatku.

Jednohvězdičkové výsledky v Indexu, či dokonce půjčky bez jediné hvězdičky, by měly být důrazným varováním před jejich využitím. Jsou totiž nejen drahé, ale ve smluvních podmínkách číhají neférová ujednání. Ve výsledku mohou dostat klienta dokonce i do dluhové pasti.

Nejbezpečněji si půjčíte u Airbank, s nejvyšším rizikem u VIA SMS

Na prvním místě žebříčku z pohledu odpovědného úvěrování se umístila Airbank s 90 body. Na posledním VIA SMS s body 37. Dále uvedeme pořadí v prvních dvou skupinách půjček, včetně získaných bodů:

  1. Airbank - 90 b
  2. MaxBanka - 90 b
  3. Česká spořitelna - 89 b
  4. UniCredit Bank - 89 b
  5. Zonky - 89 b
  6. Home Credit - 88 b
  7. Moneta - 88 b
  8. Cofidis - 86 b
  9. ESSOX - 86 b
  10. Komerční banka - 86 b
  11. ČSOB - 84 b
  12. mBank - 83 b
  13. Raiffeisenbank - 82 b
  14. Fio banka - 79 b
  15. Creditea - 78 b

Možná vás překvapí, kolik nebankovních společností se v Indexu dostalo výš než některé banky. Jde o velké nebankovní společnosti, které se svou úvěrovou politikou a přístupem k úvěrovému riziku blíží bankám. Dnes už některé z bank dokonce předehnaly.

financni gramotnost

Nejlevnější je MaxBanka, nejdražší Viva Credit

Nahlédněme ještě na pořadí z pohledu ceny vzorové půjčky. Připomeňme, že jde o 50 000 Kč se 12 splátkami. Nejlevnější MaxBanka si vyžádá 1 637 Kč, nejdražší Viva Credit půjčka bude stát 180 037 Kč. Člověk v tísni k Viva Credit dodává, že tento poskytovatel nabízí takzvané úvěrové rámce, kde nejsou pevně stanoveny splátky. Avšak při využití modelového příkladu půjčky 50 000 korun by roční náklady na takový úvěr vyšly na uvedenou astronomickou částku.

Pojďme opět ukázat pořadí, tentokrát podle nákladů. Ty jsou rozděleny do čtyř skupin na nízké, přijatelné, vysoké a velmi vysoké. Následující půjčky mají náklady nízké nebo přijatelné:

  • MaxBanka - 1 637 Kč
  • Essox - 2 850 Kč
  • ČSOB - 3 043 Kč
  • Hello bank! - 3 163 Kč
  • Komeční banka - 3 170 Kč
  • Volksbank - 3 308 Kč
  • Airbank - 3 351 Kč
  • mBank - 3 447 Kč
  • Raiffeisenbank - 3 716 Kč
  • Česká spořitelna - 3 768 Kč
  • Fio banka - 3 797 Kč
  • Moneta - 4 182 Kč
  • UniCredit Bank - 4 303 Kč
  • Zonky - 4 447 Kč
  • Cofidis - 4 680 Kč.

Další výsledky najdete na stránkách organizace Člověk v tísni.

Nedostatek financí? Půjčka není jedinou možností!

Člověk v tísni doporučuje, abyste se, v případě finančních potíží, nejprve soustředili na jiné možnosti řešení, než je bezhlavá půjčka. „Pokud to jen trochu jde, měli by se pokusit omezit jiné zbytné výdaje. Když ani tak příjem nestačí, protože je třeba zaplatit například vysoký nedoplatek za energie, je na místě požádat na Úřadu práce o tzv. mimořádnou okamžitou pomoc. S navýšenými náklady na bydlení pak může pomoci pravidelný příspěvek na bydlení,“ poradil vedoucí dluhového poradenství Člověka v tísni Daniel Hůle. Dodal však, že „mohou nastat situace, kdy rozumná půjčka může být dalším východiskem“.