Hrad v Ledči nad Sázavou je malebnou dominantou města

3. květen 2023, 14:36
Hrad v Ledči nad Sázavou je malebnou dominantou města

Ledeč nad Sázavou je historické město ve středním Posázaví, leží na severozápadní části kraje Vysočina. Pyšní se jedním z nejstarších šlechtických hradů u nás, je zároveň jediným dochovaným hradem v této oblasti. Návštěva hradu je vhodná pro jednotlivce, ale i pro rodiny s dětmi, každý si zde najde to své.

Ledečský hrad je šlechtickým hradem, nachází se na vápencovém ostrohu nad řekou Sázavou, kterou nejčastěji vyhledávají vodáci. Přijďte na prohlídku monumentální středověké architektury, která se postupem času přetvářela od rané gotiky až do barokního stylu.

Na komentovaných prohlídkách spatříte různé prostory hradu, muzea a v neposlední řadě vás čeká i výstup na hradní věž, ze které můžete shlédnout na město a krajinu, naskytnou se vám opravdu krásné pohledy. Můžete si vybrat jeden z následující prohlídkových okruhů:

Severní okruh — čeká zde na vás expozice vlastivědného muzea ve stylu 30. let minulého století. Nacházejí se zde převážně exponáty připomínající práci zdejších řemeslníků, zvláště hrnčířů, tkalců, barvířů, sklářů, kovářů atd. V jedné z místností je k vidění obdivuhodná sgrafitová výzdoba stropu. Při návštěvě expozice z 50. let vám kompletně vybavený retro byt připomene mládí či nostalgickou vzpomínku na život rodičů a prarodičů.

Jižní okruhmuzeum historických hodin je zcela unikátní a spatříte tu ceněnou sbírku hodin od renesance až po dnešní dobu. Tato výstava vám ukáže kolem 200 kusů předmětů, naleznete zde nástěnné hodiny-pendlovky, podlahové hodiny s dominantními kyvadly a mnoho dalších od kapesních hodinek s malovanými ciferníky až po vzácné zámecké sloupkové hodiny s hracími skříňkami. Expozice sklářství odkazuje na historický a umělecký vývoj sklářství v Posázaví a na Českomoravské vrchovině v období od 16. století až do současnosti. Seznamuje s přírodním původem sklářských materiálů a s uměním sklářských rodů působících na Vysočině. Výstava též poukazuje na činnost sklářských hutí a výrobky významných sklářských osobností.

Muzeum Jaroslava Foglara je jediným oficiálním muzeem věnovaným našemu významnému českému spisovateli, který pozitivně ovlivnil mnoho generací. V muzeu naleznete kompletně zdokumentovaný život a dílo tohoto spisovatele. Můžete se zde vyfotit s Rychlými šípy v životní velikosti, podívat se na kompletní tábor Hochů od Bobří řeky a seznámit se s mnoha zajímavostmi z osobního života pana Foglara.

Dětský okruh (medvídkové království) — okruh je určen především pro ty nejmenší a také pro milovníky hraček. Najdete tu přes 1.000 plyšových medvídků, a to od nejstarších až po nejžhavější novinky na trhu. V rámci prohlídky je možné vyjít na jižní zahradu, odkud jsou úžasné výhledy na město a děti se zde mohou proběhnout v malém keříkovém labyrintu.

Prohlídka věže je bez průvodce. Po 111 točitých schodech zde vystoupáte na hradní věž, kde se Vám naskytne nádherný výhled na město a Posázavskou krajinu s řekou Sázavou.

Hrad Ledeč nad Sázavou

adresa: Husovo nám. 7, 584 01 Ledeč nad Sázavou
e-mail: [email protected]
telefon: +420 731 612 460

www.hrad-ledec.cz