Bakov nad Jizerou — město mezi Máchovým krajem a Českým rájem

10. květen 2024, 10:06
Bakov nad Jizerou — město mezi Máchovým krajem a Českým rájem

Bakov nad Jizerou se nachází severně od Mladé Boleslavi a jižně od Mnichova Hradiště.  První písemná zmínka o městě pochází ze 14. století, kdy sídlo patřilo ke zboží cisterciáckého kláštera Hradiště nad Jizerou. Dnešní podobu města ovlivnily opakované požáry, poslední v roce 1869. Od počátku 18. století se v Bakově vyráběly předměty z orobince, které se v 19. století vyvážely daleko za hranice, na odbyt šly zvláště v Africe. Snahou města je tuto jedinečnou výrobní techniku i po 300 letech udržet. Historickou dominantou města je barokní morový sloup sv. Trojice, architektonicky cenný kostel sv. Bartoloměje, postavený ve stylu saské renesance, renesanční hřbitovní brána a kaple sv. Barbory.

Zajímavá místa ve městě a okolí

Muzeum Bakovska

Objevte historii a kulturu Bakovska v místním vlastivědném muzeu, které bylo založené v roce 2002. Seznamuje návštěvníky s minulostí kraje a přírodními i kulturními reáliemi mikroregionu. Část expozice je věnována také hrnčířství, nejstaršímu řemeslu, které se v Bakově od nepaměti provozovalo. Vystavena je nejen keramika z různých období, ale také úlomky z pece, která byla v této lokalitě nalezena. Bezesporu nejatraktivnější částí sbírek jsou předměty z orobince, které se na Bakovsku vyráběly od 18. století. Cenná je kolekce plastik ze sochařské dílny Jelínků, původně umístěná v kapli sv. Barbory. Bakovské muzeum zaujme nejen dospělé návštěvníky, ale také děti. Ty si mohou prohlédnout sbírku historických loutek, selského náčiní a historickou školní třídu.

Volnočasový areál

Volnočasový areál prošel v nedávné době revitalizací. Nabízí téměř kilometrovou in-line dráhu, dětská hřiště, sportoviště, přírodní vodní plochu ke koupání, sezónní občerstvení, sociální zázemí a šatny. V areálu se tradičně konají nejrůznější kulturní, společenské či sportovní akce, pořádané městem i soukromými subjekty. Ubytování je možné v chatkách i vlastních stanech, k celoročnímu pobytu jsou určeny dva vytápěné apartmány.

Zřícenina hradu Zvířetice

Mezi atraktivní cíle v okolí patří zřícenina hradu Zvířetice, která je snadno dostupná pěšky nebo na kole. Jedná se o památkově chráněný areál s pozůstatky panského sídla, které bylo zbudováno ke konci 13. století pány z Lemberka. Původní gotický hrad s rozsáhlou dispozicí prošel v 16. století výraznou přestavbou v renesančním stylu, v 17. století byl upraven pro hospodářské a správní účely.  Po dvou zničujících požárech byl hrad opuštěn a postupně chátral. Snahy o jeho záchranu, trvající již více než 100 let, pokračují v současnosti postupnou sanací narušeného zdiva a zpřístupňováním dalších prostor návštěvníkům. Částečně zachovalá věž s novým schodištěm poskytuje krásný výhled do okolí. Na hradě se konají různé kulturní akce a jeho kulisy byly několikrát využity filmaři, zejména pro natáčení pohádek. Zázemí turistům poskytuje nedaleké infocentrum v Podhradí. Na své si přijdou i děti, pro které je připravena zábavná pátrací hra.

Hrnčířský dvůr Zvířetice

Vznikl v objektu bývalého valdštejnského zájezdního hostince a je oblíbeným turistickým cílem na Bakovsku. Vyrábí tradiční zvířetickou keramiku, kterou můžete zakoupit v místní prodejně. V otevírací době zde rovněž funguje kavárna s cukrárnou. Hrnčířský dvůr nabízí ubytování v malém penzionu a výstavní prostory pro pořádání kulturních a společenských akcí.

www.bakovnj.cz

19.6.2024, 16:00 – 20:00
Různí běžci, různá místa, olympijská myšlenka. To je heslo, s kterým je propojen T-Mobile Olympijský běh už několik let. Je jedno,... více
29.6.2024, 21:45 – 23:30
Město Bakov nad Jizerou Vás zve do Volnočasového areálu na promítání filmu Aristokratka ve varu. více