Zlínská zoo otevírá novou expozici Zátoka rejnoků

17. září 2014, 15:50
Zlínská zoo otevírá novou expozici Zátoka rejnoků

20. září zlínská zoo slavnostně otevře zbrusu novou expozici Zátoku rejnoků. Poprvé tak návštěvníci spatří dvacet mořských rejnoků. Díky unikátnímu pojetí bazénu si je budou moci dokonce i pohladit a nakrmit!

Otevření expozice proběhne v 11.00 hod na nádvoří zámku. Poté již všichni zamíří na první návštěvu Zátoky rejnoků, kde bude připraveno představení expozice a také komentované krmení rejnoků. Doprovodný program však nabídne i další překvapení. Návštěvníci se mohou těšit na výtvarné dílny, malování na obličej a na jedinečné vystoupení originálních pirátů.

Novou expozici zlínská zoo připravovala čtyři roky, Svým pojetím je naprosto ojedinělá a nemá ve střední Evropě obdoby. Domov tu našlo 20 mořských rejnoků druhu maran indický, další možný český název je i siba ománská (Rhinoptera jayakari). Připravili jsme pro ně bazén o objemu 100 m3 s průměrnou hloubkou vody zhruba jeden metr. Kromě rejnoků se v samostatné expozici představí také největší suchozemští korýši na světě – krabi palmoví. Jsou to skuteční obři, rozpětí jejich klepet dosahuje až jednoho metru V rámci Evropy je chová pouze několik zoologických zahrad. Interiéry pavilonu navíc doplní řada interaktivních prvků, které přiblíží jedinečný svět moří a oceánů. Chybět nebude ani velkoplošná projekce pohybu rejnoků pod hladinou.

Domovinou maranů je Indický oceán, vyskytují se při pobřeží Ománu. Patří mezi poměrně velké druhy rejnoků. Mohou dorůst až do délky 130 cm, dožívají se několika desítek let. Marani patří mezi klidné a kontaktní druhy rejnoků. Zlínská zoo tak bude moci všem návštěvníkům nabídnout opravdu jedinečný zážitek. Lidé si rejnoky nejen pohladí, ale dokonce i nakrmí krevetami. Kvůli zajištění kvality mořské vody si budou návštěvníci před a po krmení umývat ruce ve speciálním umyvadle v expozici.


Otevření expozice ZÁTOKA REJNOKŮ

Program:

11.00 hod. – slavnostní otevření, prohlídka expozice, komentované krmení rejnoků
10.00-16.00 – maskot rejnoka naposledy v areálu zoo
11.00-13.00 – piráti a Neptun vítají rejnoky
11.00-15.00 – výtvarné dílny a malování na obličej