Tvůrčí dům Elišky Peškové zve na kreativní workshopy i Noc divadel

7. březen 2024, 17:57
Tvůrčí dům Elišky Peškové zve na kreativní workshopy i Noc divadel

Kutilskou dílnu pod vedením herce Roberta Jaškówa, čalounický workshop s herečkou Marií Štípkovou nebo výtvarný workshop pod vedením herce Jacoba Erftemeijera. I taková lákadla nabízí na letošní jaro Tvůrčí dům Elišky Peškové na pražském Smíchově. Nové kreativní centrum Švandova divadla zve také na Noc divadel, rodinnou Květnou neděli nebo slavnostní otevření malebného dvorního prostoru starobylé pavlačové budovy veřejnosti u příležitosti předvečeru Dne Země.

Přestože v Tvůrčím domě probíhá zatím zkušební provoz, jeho programová nabídka je pestrá a stihla už přilákat stovky návštěvníků. „Z kreativních workshopů bych rád upozornil na výtvarný workshop s hercem souboru Švandova divadla a malířem v jedné osobě Jacobem Erftemeijerem a všestrannou výtvarnicí Adélou Kostkanovou. Hlásit se lze také na maskérský či zahradnický workshop a od dubna se u nás budou konat i Taneční kurzy pro dospělé,“ říká vedoucí a dramaturg Tvůrčího domu Vojtěch Nejedlý.

Konec prvního jarního měsíce bude patřit Noci divadel, jež se letos uskuteční 23. března. Její součástí bude nejen čtení scénických textů, které vznikly při Scenáristické dílně dramatičky, režisérky a dramaturgyně Martiny Kinské. „Uvedeme také reprízu inscenace Pešková, před níž proběhne tradiční společný potlesk. Po skončení představení nabídneme debatu s tvůrci – herečkami Miroslavou Pleštilovou, Ivetou Hlubučkovou a režisérem Josefem Kačmarčíkem,“ říká Nejedlý. Hned vzápětí, na Květnou neděli 24. března, bude na programu rodinné odpoledne s hudbou a rukodělnými workshopy pro děti i dospělé, kde si bude možné uplést pomlázku nebo originálně nazdobit velikonoční kraslice. Děti z vybraných smíchovských škol vystoupí během odpoledne s hudebními čísly. Akci zakončí komentovaná procházka po historických památkách Smíchova, na níž z Tvůrčího domu vyrazíme v 17 hodin,“ uzavírá Nejedlý.

Malebný dvorní prostor starobylé pavlačové budovy Tvůrčího domu Elišky Peškové. Foto: ©Richard Moučka