Salon vín je významnou událostí pro vinařskou komunitu a vinařský průmysl v České republice

31. leden 2024, 8:03
Salon vín je významnou událostí pro vinařskou komunitu a vinařský průmysl v České republice

Salon vín je prestižní degustační událost, která každoročně hodnotí a prezentuje nejlepší vína českých vinařství. Vína v Salonu vín procházejí náročným tříkolovým hodnocením a výběrem poroty složené z degustátorů a odborníků na víno. Expozice Salonu vín ČR zahrnuje degustace vína pro veřejnost, kde návštěvníci mohou ochutnat a objevovat tuzemská vína.

Expozice Salonu vín ČR 2024 obsahuje 88 vín bílých, z toho 2 šumivá, 10 vín červených a 2 vína růžová. Z bílých odrůd v letošním ročníku nejvíce zastupují Ryzlink rýnský, Chardonnay, Rulandské bílé, Ryzlink vlašský, Rulandské šedé a Veltlínské zelené. Z modrých odrůd pak Rulandské modré a Frankovka. Nejvíce zastoupenými ročníky jsou ročník 2022 s 44 víny a ročník 2021 s 42 víny. V expozici Salonu vín naleznete aktuálně zastoupeno 54 vinařství z Moravy i Čech. V rámci soutěže je každý rok vybráno nejlepší víno s titulem Šampion, dále Vítězové kategorií a Nejlepší kolekce.

Valtice jsou ideálním turistickým cílem, a to nejen v létě. Valticím se říká hlavní město vína. Kromě Salonu vín, několika vinoték a vináren tu najdete například vinařské muzeum a střední odbornou školu vinařskou, můžete také navštívit valtické podzemí, Státní zámek Valtice a jeho přilehlé zahrady a další památky v rámci Lednicko-valtického areálu anebo se projít po naučné vinařské stezce. Vyrazte na víkend do Valtic, přes den využijte na kole rozsáhlé sítě cyklostezek a poté dorazte na degustaci do Salonu vín!

Přehled degustačních programů a dalších informací k Salonu vín na www.salonvin.cz a nákup vstupenek online na www.vstupenky.vinarskecentrum.cz.

1.2.2024 – 14.12.2024, 23:59
24. ročník Salonu vín České republiky bude poprvé otevřen široké veřejnosti ve čtvrtek 1. února 2024 ve sklepních prostorách zámku... více
1.2.2024 – 31.12.2024, 23:59
Přijďte prožít nevšední zážitek s našimi nejlepšími víny! Salon vín ČR v podzemí valtického zámku je místo, které by měl... více