O vítězi Czechingu se rozhodne na Metronome Festivalu

16. duben 2019, 13:22
O vítězi Czechingu se rozhodne na Metronome Festivalu

Startuje sedmý ročník hudebně exportního projektu Radia Wave Czeching, který pomáhá domácím kapelám na cestě k zahraničnímu publiku.

Letošní nominace putují k Branko's Bridge, Margo, Market, Nylon Jail a Viah, z nichž vítěze zvolí mezinárodní porota. Ten získá možnost natočit singl a videoklip, vystoupit na prestižním showcaseovém festivalu Eurosonic Noorderslag v Nizozemsku a absolvovat workshop s profesionálním coachem. Všichni nominovaní vystoupí v sobotu 22. června 2019 na akci Czeching Showcase, která se tentokrát uskuteční na Metronome Festivalu v Praze, přímo na stagi Radia Wave.

 

Projekt Czeching, který pořádá stanice Českého rozhlasu pro mladé Radio Wave, pomáhá domácí hudební scéně na cestě do zahraničí už od roku 2013. Letos se díky spolupráci s Metronome Festivalem a s českou proexportní kanceláří SoundCzech zaměří zejména na živé hraní. I proto se mezinárodní porota, složená z více než 20 expertů z 15 zemí, jejímiž členy jsou především hudební experti z rozhlasových stanic (například BBC, Puls, Radio France, FM4 a dalších) rozrostla o nováčky z řad organizátorů hudebních festivalů. K dramaturgům festivalů Eurosonic Noorderslag a MENT se letos poprvé přidají také zástupci Waves Vienna či Budapest Showcase Hub.

 

Nominaci do letošního Czechingu od Radia Wave získali garage rockoví Branko's Bridge charakterističtí svou energickou show, projekt Margo uskupený okolo zpěvačky a skladatelky Anety Martínkové, v samplování si libující kytarovka Market, osobití Nylon Jail, kterým už dávno nestačí škatulka electro – country, a v neposlední řadě electro-popová zpěvačka vietnamského původu Viah.

 

Všichni nominovaní odehrají koncerty v rámci tradičního eventu Czeching Showcase, který se tentokrát uskuteční 22. června 2019 poprvé jako součást Metronome Festivalu v Praze, kde bude mít Radio Wave vlastní stage. Tam také za účasti mezinárodní poroty proběhne vyhlášení vítěze ročníku. Večer pak vyvrcholí koncertem islandské hiphopové skupiny Reykjavíkurdætur. Ženský rapový kolektiv uhranul publikum na letošním Eurosonicu a „dcery Reyjkjavíku” jsou také jedním z největších jmen slovenského festivalu Pohoda. Kromě nich vystoupí na stagi Radia Wave kapela WWW a hudební projekt Floex & Tom Hodge. V pátek 21. června na tomto pódiu zahraje i britská písničkářka Lauran Hibberd nebo kapely The Ills, Khoiba či Manon Meurt.

"Czeching sleduji od úplného začátku, v prvním ročníku jsem dokonce měla možnost být jedním z porotců a nominovat projekty. Jsem tedy moc ráda, že se pomyslný kruh uzavírá a že se Metronome Festival s Czechingem propojují a že se finále uskuteční na stagi Radia Wave. Nedílnou součástí festivalu jsou nové talentované kapely, tak si je nenechte ujít a buďte u toho, až jeden z finalistů vyletí do světa,” řekla Barbora Šubrtová, programová ředitelka Metronome Festivalu.

V rámci programu Radia Wave je plánováno rovněž setkání zahraničních porotců s nominovanými kapelami projektu Czeching a hudebními profesionály z České republiky, debata pro veřejnost na téma výročí Sametové revoluce a vzdělávací workshop Czeching Skills, organizovaný za podpory české proexportní kanceláře SoundCzech.

Na cestu k zahraničnímu publiku vyslal Czeching v minulých letech kapely Wild Tides, VR/NOBODY a Himalayan Dalai Lama a zpěvačky a skladatelky Never Sol, Zagami Jericho a v posledním ročníku Hellwanu. Ta si účast v projektu chválí: “Czeching nám pomohl neuvěřitelným způsobem. Hlavně Eurosonic nám kromě získání důležitých kontaktů také ukázal, jak na sobě musíme zapracovat nejen po hudební stránce.” V současné době chystá nadějná zpěvačka následovníka videoklipu Love Game a připravuje se na několik vystoupení v zahraničí, např. v květnu na European Day v izraelském Tel Avivu, na Nu Sound of Visegrad v Banské Štiavnici na Slovensku anebo v červnu v Kennedyho centru v americkém Washingtonu.

Více informací o projektu a nominovaných najdete na rozhlas.cz/czeching a wave.cz.

Radio Wave je stanice Českého rozhlasu pro mladé a mladě smýšlející posluchače se zájmem o současnou kulturu a společenské dění. Od roku 2006 nabízí playlist plný hudebních novinek z mainstreamu i alternativy, zábavné i publicistické pořady a připravuje více než 30 kulturních akcí za rok. Radio Wave naladíte prostřednictvím webu wave.cz, v digitálních rádiích přes DAB+, na internetu, satelitu, televizi a s audiovizuálním obsahem na O2TV a HBBTV.