Jak pečovat o batoh, aby dlouho vydržel?

20. srpen 2020, 22:12
Jak pečovat o batoh, aby dlouho vydržel?

Vyrážíte často na výlety? Pak vás jistě váš batoh provází na každém kroku. Aby vás mohl věrně provázet i dál, je potřeba mu občas dopřát „lázně“. Jak se postarat o batoh na cestách nebo po nich? Tak to vám prozradí následující řádky.

V první řadě si vyjasníme jednu věc, batohy se neperou! Pouze se čistí vlhkým hadříkem, ale o tom až později. Když se budete k batohu chovat ohleduplně a budete se o něj starat pravidelně, můžete si být jistí, že vás bude provázet dlouho.

Péče o batohy a další zavazadla by se dala rozdělit na dvě části, údržbu během výletu a údržbu po výletě.

Během výpravy…

Vždy dbejte na doporučení výrobce. Vždycky dodržujte doporučenou nosnost batohu, jinak by vám mohly prasknout popruhy, zipy či švy. Pozor si dejte i na balení věcí s ostrými hroty, trekové hole a cepíny patří na outdoorový batoh zvenku, do k tomu určených úchytů a oček. Pozor si dávejte i na připínání lyží, snowboardů či jiného vybavení. Když si budete batoh během cesty sundávat ze zad, dbejte na to, abyste si nepřišlápli přezky.

Během cesty dávejte pozor na to, kam budete batoh stavět, pokud je to možné dávejte ho na suché místo. Dejte pozor i na to, aby vám nevyteklo do batohu pití nebo se neumazal od svačiny. Když se taková věc přece jen stane, otřete batoh navlhčeným ubrouskem. Čím dříve skvrnu odstraníte, tím lépe.

Po každém výletě

Když se vrátíte z přírody, bez ohledu na to, jestli je to krátký výlet nebo delší pochod, batoh pořádně vyčistěte. Odstraňte zbytky jídla, vysypte kapsy, povolte popruhy a batoh z venku i zevnitř otřete jemným hadříkem navlhčeným ve vlažné vodě s mýdlem. Potom batoh nechte vyschnout na dobře větraném místě.

K pravidelné údržbě patří i čištění zipů, na to použijte jemný kartáček. Tím se zbavíte prachu a soli. Sice je to zdlouhavá a nezáživná činnost, ale zipy se pak nebudou zasekávat. Po čištění můžete zipy promazat speciálním přípravkem na plastová, nylonová i kovová zdrhovadla.

Jak pořádně vyčistit batoh?

Jak už jsme řekli v úvodu, batoh nikdy neperte v pračce. Nicméně můžete ho umývat ve vaně, případně v umyvadle. Nepoužívejte běžné prací prostředky, ale sáhněte po jemném mýdle a teplé vodě.

Nejprve odepněte části, které odepnout jdou, poté batoh vytřepejte, zbavíte se tak písku, drobků a jiných drobných nečistot. Houbičkou otřete vnitřek batohu a očistěte zipy a přezky. Batoh omyjte od mýdlové vody a vypláchněte studenou vodou. Nakonec nechte batoh pořádně proschnout, ale nenechávejte ho na přímém slunci. Nikdy nedávejte batoh do sušičky.

Batoh pošlete do čistírny

Stejně jako i jiné kousky, které máte doma i batoh můžete poslat do čistírny, kde se o něj skvěle postarají.

Abyste nemuseli běhat od jedné čistírny k druhé a hledat tu pravou pro váš batoh, pošlete batoh do čistírny online, prostřednictvím Cleany.cz. Pracovníci najdou vhodnou čistírnu, batoh si u vás vyzvednou a čistý vám ho pak přivezou domů. Všechno jsou schopni stihnout už za 24 hodin, takže bude batoh připravený na další výpravu ještě dřív, než ji stihnete naplánovat.

kdykde_batoh