Pivo TVARG a lahodné TVARGLE uspokojí vaše mlsné jazýčky

13. červenec 2023, 15:36
Pivo TVARG a lahodné TVARGLE uspokojí vaše mlsné jazýčky

Jen nedaleko Olomouce ve Velké Bystřici naleznete progresivní craftový pivovar TVARG, který se kromě poctivých ležáků pro tradiční pivaře, zaměřuje na pivní speciály z celého světa.

Příběh tohoto pivovaru začal v závěru roku 2020, kdy byly po rozsáhlé rekonstrukci oživeny památkově chráněné sklepy ve Velké Bystřici. Bylo zde obnoveno pivovarské řemeslo, které má ve městě tradici již od roku 1579. Každý rok zde vyrobí až 20 speciálů a pivo je vařeno z nejkvalitnějších surovin a vody z vlastní studny. Na poctivé řemeslo dohlíží vrchní sládek s bohatými zkušenostmi z pivovarnického světa.

Pivo TVARG

Pivo se vaří na třínádobové varně o objemu 20 hl. Varna je složena z rmutomladinové pánve, scezovací kádě a whirlpoolu. Primární kvašení spodně kvašených piv probíhá na otevřené spílečné kádi o objemu 3 x 20 hl. Svrchně kvašená piva zrají v cylindrokonických tancích.  Na ležení piva se využívá 6 ležáckých tanků o objemu 20 hl při teplotě 2-4 stupně. Pivo TVARG není pasterováno ani filtrováno, proto musí být skladováno v chladu a temnu.

Piva ze základní řady se vaří pravidelně a jsou k dispozici celoročně. Můžete také ochutnat piva z limitované edice, která jsou ovšem k dispozici jen do vyprodání zásob.

Kam na pivo TVARG? Nejlepší cestou, jak ochutnat tato piva, je přijet na ochutnávku do restaurace, kde na čepu naleznete stabilně alespoň 5 druhů piva TVARG. Na vyhlášené letní zahrádce točí ležák přímo z tanku. K tomu se stavte rovnou ochutnat ručně vyráběné tvargle. V restauraci či na zahrádce je pak možné zakoupit všechna piva v lahvích či plechovkách s sebou. Piva si můžete také objednat z pohodlí domova na webových stránkách pivovaru.

TVARGLE

V původních kamenných sklepích tu po rozsáhlé rekonstrukci, v roce 2020 založili novou tvarůžkovou výrobu. Řemeslná výroba tvarglí probíhá pod valenými klenbami s vysokým podílem ruční práce. Jedinečné klimatické podmínky sklepů mají pozitivní vliv na zrání tvarglí, které tak mají svou nezaměnitelnou chuť a aroma. Tvargle zde vyrábí výhradně z českého tvarohu a mohou se pyšnit certifikátem Haná regionální produkt, který zaručuje jejich kvalitu a původ v regionu. Tvargle získaly ocenění Regionální potravina Olomouckého kraje.

A kam na TVARGLE? Nejlépe uděláte opět příjezdem do restaurace či na letní zahrádku, kde vám kuchaři speciality z tvarglí naservírují. V restauraci je pak možné zakoupit všechny produkty z tvarglí, které si můžete vzít s sebou domů. Tvargle si rovněž můžete objednat z pohodlí domova na webových stránkách pivovaru.

Restaurace a zahrádka

V prostorách pod křížovými klenbami se nachází pivovarská restaurace. Srdce provozu je výčep se 6 kohouty, kde ochutnáte tradiční ležák a celou řadu rozmanitých pivních stylů. Vaří tu s důrazem na regionální suroviny, a to nejen z tvarglí. Vyzkoušejte vyzrálé smažené tvargle či pikantní tatarák. Nabídku jídel z tvarglí je přizpůsobena ročnímu období. Nově je zde otevřena pivovarská zahrádka, jejíž dominantou je vlastní chmelnice, ze které vaří jednou v roce pivní speciál. Zahrádka nabízí příjemný prostor pro cyklisty, rodiny s dětmi i gastroturisty. Součástí zahrádky je dětský koutek s vodním prvkem a nabíječky pro elektrokola.

Exkurze v Pivovaru TVARG

Chcete se dozvědět, jak se vaří řemeslné pivo TVARG? Jak se ručně vyrábí tvargle? Co je to andělská daň? A kdo jsou to přátelé v zrnu? To vše se dozvíte, uvidíte, ochutnáte a zažijete na vlastní kůži, při výběru jedné ze tří komentovaných prohlídek.

Plánujete oslavu, školení či svatbu?

Součástí komplexu TVARG je unikátní prostor tasting room. Je to oddělený prostor od restaurace, ve kterém najedete soukromí pro vaše oslavy, školení, prezentace, teambuildingy, svatby atd. Salónek je vybaven audiovizuální technikou, výčepním zařízením a Váš program je možné obohatit o individuální program, jako je prohlídka pivovaru či tvarůžkárny, nebo škola čepování piva. Kapacita tasting roomu je 30 osob, celého komplexu 85 osob.

TVARG - craftový pivovar, výroba Tvarglí, restaurace se zahrádkou

adresa: Pivovarská 899, 783 53 Velká Bystřice
telefon: 739 619 019
e-mail: [email protected]

www.tvarg.cz