Dvořákova Praha zveřejnila program: nabídne Zimermana, Repina, Mehtu, Izraelskou filharmonii i téměř zapomenutá díla geniálního skladatele

21. březen 2014, 14:45
Dvořákova Praha zveřejnila program: nabídne Zimermana, Repina, Mehtu, Izraelskou filharmonii i téměř zapomenutá díla geniálního skladatele

Nebývalou koncentraci světových orchestrů a hvězdných sólistů nabídne letos mezinárodní hudební festival Dvořákova Praha oslavující již sedmým rokem génia české hudby. Od 8. do 22. září zavítají do Prahy věhlasná hudební tělesa.

Představení programu festivalu Dvořákova Praha 2014

Za Antonínem Dvořákem do Zlonic

V předvečer zahájení Dvořákovy Prahy, 7. září, se uskuteční další z výprav Po stopách A.D. Tentokrát festival pozve publikum do Zlonic na Kladensku, kde dospívající Dvořák získal základy hudebního vzdělání. V provedení na dobové nástroje a v autentickém prostředí kostela Nanebevzetí Panny Marie zazní v podání souboru Musica Florea Dvořákova málo uváděná 1. symfonie zvaná „Zlonické zvony”. Návštěvníci mohou na koncert využít festivalovou dopravu z Prahy.

Symfonie a koncerty Antonína Dvořáka v podání České filharmonie a Velkého symfonického orchestru P. I. Čajkovského

Umělecké vedení festivalu si dalo za cíl uvést v průběhu nadcházejících dvou let v rámci série Dvořák Collection kompletní symfonie Antonína Dvořáka. V letošním roce zazní všechna lichá čísla symfonií, 1., 3., 5., 7. a 9. v chronologickém pořadí a v různých interpretacích. Jako první bude provedena již zmíněná Symfonie č. 1. v rámci festivalové ouvertury ve Zlonicích.

Při slavnostním zahajovacím večeru 8. září zazní v Rudolfinu Symfonie č. 3 Es dur v podání rezidenčního orchestru Dvořákovy Prahy České filharmonie v čele s Jiřím Bělohlávkem. Společně s brilantním českým houslistou Josefem Špačkem provedou také Dvořákův vrcholný Houslový koncert a moll.

Ve vzorové interpretaci Jiřího Bělohlávka s Českou filharmonií festivalový program nabídne také 5. a 7. Dvořákovu symfonii. 12. září zazní symfonie č. 5 F dur, a to společně s Klavírním koncertem g moll. Mimořádně náročný sólový part koncertu přednese teprve sedmnáctiletý, talentovaný čínský klavírista Niu Niu.

14. září pak festival nabídne Dvořákovu Symfonii č. 7 doplněnou o Violoncellový koncert h moll, ve kterém se jako sólista představí mladý arménský violoncellista Narek Hakhnazaryan. Oba mladé talenty na festivalové debuty osobně připraví šéfdirigent Jiří Bělohlávek.

Ikonické 9. symfonie „Z Nového světa“, jež ve festivalovém programu nesmí chybět, se 16. září ujme proslulý Velký symfonický orchestr P. I. Čajkovského pod taktovkou Vladimira Fedosejeva. V druhé půli koncertu zazní Prokofjevův koncert č. 2 g moll, jehož sólového partu se chopí přední ruský houslový virtuóz Vadim Repin.

Dvořák Collection bude pokračovat v příštím roce uvedením 2., 4., 6. a 8. symfonie Antonína Dvořáka. „Dvořák Collection uspokojuje nároky zahraničních i domácích sběratelů dvořákovských zážitků, každoročně budeme prezentovat jeden takový komplet a v budoucnu se takto můžeme věnovat i dalším velkým symfonikům,“konstatuje umělecký ředitel festivalu Marek Vrabec.

Světové orchestry v čele s Izraelskou filharmonií a Zubinem Mehtou

Hostování světových symfonických orchestrů vzbudí vždy zájem publika i médií. Dvořákova Praha jich pro 7. ročník pozvala hned několik. Závěrečný koncert festivalu se stane nejen jeho předpokládaným vrcholem, ale i sledovanou událostí. Poslední tóny letošní Dvořákovy Prahy budou 22. září patřit Izraelské filharmonii v čele s šéfdirigentem Zubinem Mehtou, jenž toto těleso přivedl mezi naprostou světovou orchestrální špičku. Na závěrečném večeru zazní díla Ludwiga van Beethovena, Wolfganga Amadea Mozarta či Richarda Strausse.

Národní symfonický orchestr Polského rozhlasu, který je právoplatným vyslancem polské kultury, představí 9. září Brahmsovu Symfonii č. 1. a Beethovenův koncert pro klavír a orchestr zv. „Císařský”. Sólový part zazní v podání jednoho z největších žijících pianistů dneška - Krystiana Zimermana, který v Praze vystoupí po dlouhých 33 letech.

Elitní členové Berlínské a Vídeňské filharmonie společně tvoří Komorní orchestr Vídeň-Berlín. Ansámbl, u jehož zrodu stál Sir Simon Rattle, spojuje pod vedením Rainera Honecka noblesu a dokonalý zvuk rakouské tradice s německou energičností a virtuózní brilancí. 11. září v jejich podání zazní Dvořákova Serenáda pro smyčce E dur a Mozartova Sinfonia concertante pro housle, violu a orchestr Es dur. V září do Prahy zavítá i již výše zmíněný Velký symfonický orchestr Čajkovského a renomované Concerto Köln.

Komorní koncerty pod kuratelou Jiřího Bárty

Další dramaturgickou novinkou festivalu je komorní řada, jež byla letos poprvé připravena v úzké spolupráci s mezinárodně uznávaným interpretem. V Roce české hudby volba padla na violoncellistu Jiřího Bártu, který pro festival sestavil sérii komorních koncertů od Mozarta po Schönberga. 10. září se na jednom podiu sejdou kreativní francouzské Kvarteto Ebène, jež se pohybuje s lehkostí a nadšením mezi hudebními žánry a styly, tuzemské Bennewitzovo kvarteto, Jiří Bárta a francouzský violista Antoine Tamestit. Během večera zazní romantické kusy Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany a Arnolda Schönberga.

Respektovanému Kvartetu Ebène bude patřit i následující večer. Společně s Jiřím Bártou odehrají v Nokturnu, v rámci koncertu od 21.30, Mozartovo Divertimento F dur a Schubertův Smyčcový kvintet C dur. O den později 12. zářípřivítá Jiří Bárta v programu, který ilustruje středoevropské kulturní prostředí mezi lety 1890 a 1920, další špičkové interpretační osobnosti – klarinetistku Ludmilu Peterkovou, houslistku Chloë Hanslip, violistu Vladimíra Bukače, violoncellistu Jakuba Tylmana a klavíristu Konstantina Lifschitze. Sólisty doplní Bennewitzovo kvarteto. V rámci večera zazní Smyčcový sextet Ervína Schulhoffa, Trio pro klarinet, violoncello a klavír d moll Alexandera Zemlinskeho, Duo pro housle a violoncello Bohuslava Martinů a Kvartet pro klavír, housle, violu a violoncello a moll Josefa Suka.

Tři výsostná kvarteta se na Dvořákově Praze sejdou 13. září – španělské Kvarteto Casals, domácí Pavel Haas Quartet a Talichovo kvarteto, aby vzdaly poctu české kvartetní škole. Ta byla a je pojmem už od dob Českého kvarteta, ve kterém hrál mj. Josef Suk, přes éru Smetanova kvarteta až po dnešní kvartetní interpretační špičku. Na programu je Beethovenův kvartet v podání Kvarteta Casals a Janáčkův kvartet „Listy důverné“ v interpretaci kvarteta Pavla Haase. O vyvrcholení kvartetního večera se postará letos půl století existence slavící Talichovo kvarteto, které společně se členy kvarteta Pavla Haase přednese Dvořákův sextet.

15. září bude patřit hned dvěma koncertům. Intimnímu komornímu písňovému recitálu rakouského pěvce Wolfganga Holzmaira, který je nekorunovaným králem tohoto oboru. Na programu nebudou chybět německé písně Schuberta či Strausse, umělec vzdá hold i českým autorům Bohuslavu Martinů, Leoši Janáčkovi a rodákovi z Kaliště u Humpolce, Gustavu Mahlerovi. Druhý z pondělních koncertů bude symbolickým vyvrcholením Komorní řady Dvořákovy Prahy. V první části zazní v podání letošního kurátora komorní řady Jiřího Bárty v původní verzi méně známý Dvořákův Koncert A dur pro violoncello a klavír. Dále zazní monumentální Čajkovského trio a moll v interpretaci mezinárodního tria Vadim Repin, Jiří Bárta a KonstantinLifschitz.

Premiéra Dvořákovy prvotiny Alfred a vokální soubor v Týnském chrámu

Pro mnohé bude největším počinem Dvořákovy Prahy koncertní uvedení první Dvořákovy opery Alfred. Dílo, jež Dvořák zkomponoval ve svých devětadvaceti letech, bylo dosud nastudováno pouze jednou, navíc v českém překladu. 17. září zazní na Dvořákově Praze s původním německým textem, festivalové provedení lze proto považovat za světovou premiéru. Nastudování se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu a Českým filharmonickým sborem Brno se ujme německý dirigent Heiko Mathias Förster. „Chceme nabízet vedle časem prověřených a často hraných děl také díla méně uváděná, či dokonce zapomenutá, jejichž novodobá premiéra může vejít do historie, či dokonce změnit jejich osud,“ dodává Marek Vrabec. Na Dvořákově Praze vznikne v koprodukci Českého rozhlasu a vydavatelství ArcoDiva historicky první nahrávka Dvořákova Alfreda.

Předposlední festivalový den 21. září bude patřit proslulému kodaňskému vokálnímu souboru Ars Nova Copenhagen. Pod vedením uznávaného sbormistra Paula Hilliera zazní podmanivě působivé a cappellové duchovní skladby rozkročené dobou vzniku mezi středověk a současnost. V jedinečném chrámovém prostoru se mohou posluchači těšit na díla minimalistického mága Arvo Pärta, gruzínské autorky Nino Janjgava, britského mystika Johna Tavenera, ale také na anglickou a italskou hudbu 13. a 14. století.

Koncerty pro mladé,  rodinný den i nedělní matiné

Dvořákova Praha i letos nabízí koncerty debutujících umělců nejen pro mladé publikum, ale i program pro nejmenší návštěvníky a jejich rodiče. Datum 19. září nese v programu označení Den D. „Jsme si vědomi zodpovědnosti vůči nejmladší generaci. Jeden z večerů jsme tak hlavní festivalové pódium ve Dvořákově síni Rudolfina věnovali mladým, avšak z našeho pohledu jedinečným talentům, “ vysvětluje Marek Vrabec. Ve dvou profilových recitálech vystoupí tři mladí umělci – klavírista Jan Lisiecki a sesterské klavírní duo Christina a Michelle Naughton. Pro členy Klubu mladých Dvořákovy Prahy platí cenově výhodné vstupné, navíc není vyžadován formální večerní společenský oděv.

Letošní festivalovou novinkou je nedělní dopolední mozartovské matiné, které 14. září kromě vybraného klasicistního hudebního menu nabídne o přestávce Sacher dort a vídeňskou kávu. V podání předního německého souboru v oboru interpretace staré hudby Concerto Köln zazní vedle Mozarta i díla jeho českých současníků, Jana Ladislava Dusíka a „božského Čecha“ Josefa Myslivečka.

Po loňském úspěchu patří druhá festivalová sobota 20. září dětem a jejich rodičům. Pod širým nebem pořadatelé přiblíží zábavnou formou inspirativní osobnost Dvořáka a Prahu Dvořákovy doby. Rodinný den vyvrcholí prvním pražským vystoupením dua Igudesman & Joo s programem „A Little Nightmare Music“. Dvojice komiků, slibující nejen jedinečný humor, ale i skvělou virtuozitu, osloví publikum všech generací.