Dvořákova Praha zamíří v předvečer slavnostního zahájení do vily Rusalka

3. září 2015, 14:34
Dvořákova Praha zamíří v předvečer slavnostního zahájení do vily Rusalka

Další z objevných výprav Po stopách Antonína Dvořáka v letošním roce vede v předvečer slavnostního zahájení Dvořákovy Prahy tuto neděli 6. září na Příbramsko. Kraje, který se stal skladateli druhým domovem. Kroky obdivovatelů jednoho z našich největších skladatelů povedou do Vysoké u Příbramě, kde je připravena komentovaná prohlídka památníku Antonína Dvořáka, ale také návštěva rodinné Vily Rusalka, jež není běžně veřejnosti přístupná. Patří totiž stále rodině Dvořákových.

Tento kraj si Antonín Dvořák velmi oblíbil a často navštěvoval i nedaleký Farní kostel Nanebevzetí Panny Marie v Třebsku. V rámci festivalové ouvertury zde v neděli odpoledne zazní výběr z autorových drobných skladeb (Sonatina G dur, 2. věta Larghetto; Preludium D dur; Fuga g moll; Tisíckrát pozdravujeme Tebe (v úpravě pro varhany); Humoreska), ale i jedna rarita: Ave Maria Antonína Liehmanna, pedagoga a skladatele, který se významně zasloužil o formování hudebního vzdělání mladého Dvořáka. Vše v provedení mladých talentovaných hudebníků houslisty Jana Mráčka a varhaníka Pavla Svobody. Pěvecké party budou patřit naší přední sopranistce Kateřině Kněžíkové.

Program začíná v 15.00 hod. prohlídkou památníku A. Dvořáka, od 16.00 hod. bude pokračovat koncertem v kostelíčku v Třebsku, následně se od 17.15 hod. uskuteční návštěva rodinné Vily Rusalka spojená s výkladem muzikologa Davida Beveridge. Z Prahy je zajištěna doprava tam a zpět.

Festival Dvořákova Praha oficiálně otevře o den později 7. září v Rudolfinu slavností koncert České filharmonie a Yo-Yo My. Více informací a vstupenky na www.dvorakovapraha.cz.

Novorenesanční zámeček ve Vysoké u Příbramě, rozsáhlý park, Rusalčino jezírko, vila Rusalka i nádherná okolní krajina, to vše byla místa inspirace hudebního skladatele Antonína Dvořáka po dobu více než dvaceti let jeho tvůrčího života. Místo se stalo Dvořákovým druhým domovem a mělo významnou roli v jeho osobním i uměleckém životě. Sídlo rodiny Kouniců a jeho okolí si velmi zamiloval. Osobně dohlížel na stavbu vily, později pojmenované Rusalka, i přilehlého parku s altánem, kam zval významné osobnosti společenského života. Ve volných chvílích velmi rád zahradničil, sadařil i choval holuby. Často pěšky chodil na ranní mše do nedalekého třebského kostelíka, který si natolik oblíbil, že mu r. 1894 věnoval varhany (byly však zničeny při požáru kostela v r. 1953). Zde prožité období bylo také po tvůrčí stránce velmi plodné: zkomponoval tu např. Humoresky, Te Deum, druhou řadu Slovanských tanců, slavný Klavírní kvintet, koncertní předehru Karneval a kantátu Svatební košile, jakož i velké části Symfonie G dur, Mše D dur, Requiem a posledních čtyř oper včetně Rusalky.

Osmý ročník Dvořákovy Prahy nabídne od 7. do 23. září orchestry zvučných jmen: Tonhalle-Orchester Zürich či Freiburger Barockorchester. Slavnostní zahájení bude patřit věhlasnému violoncellistovi Yo-Yo Ma a České filharmonii, která se představí i další festivalové večery, včetně toho závěrečného. Program dále doslova zdobí houslistka Lisa Batiaschvili, violoncellista Gauthier Capuçon, houslista David Garrett nebo pianista Piotr Anderszewski. Pianista Ivo Kahánek pozval letos do komorní řady smyčcová kvarteta Emerson Quartet a Tetzlaff Quartet. Ve formátu Opera in Concert zazní Mozartův Don Giovanni a Spirituální koncert bude letos věnován dílu mimořádného komponisty Arvo Pärta. V programu opět nechybějí program pro rodinné publikum, debutový Den D věnovaný mladým umělcům.