Velodrom TJ Favorit - komentovaná prohlídka - Brno

11.5.2024, 11:00 – 23:59

Brněnský velodrom letos slaví 135 let a je s velkou pravděpodobností vůbec nejstarší dosud fungující krytou dráhou na světě.

Cena vstupenky: 150 Kč

Jeho vznik se datuje rokem 1889, kdy zde vznikla hliněná cyklistická dráha, která dostala lidový název „Baurák“ podle majitele rozsáhlých pozemků, cukrovaru a zámečku v místě dnešního výstaviště, Viktora Bauera st. Přestože zastřešení dráhy, interiéry zázemí a některé části vybavení velodromu pocházejí z konce šedesátých let, stále se zde konají závody zařazené do kalendáře Mezinárodní cyklistické federace (UCI) a ještě v roce 2014 hostil velodrom MS v sálové cyklistice. Se svojí 400 metrů dlouhou dráhou a dalším zázemím je i přes svoje stáří jednoznačně nejlepším velodromem na území bývalého Československa. Vlastníkem a provozovatelem velodromu je sportovní klub TJ Favorit Brno, který zde funguje od roku 1957. Provedeme vás nejen po areálu a sportovním zázemí, ale nahlédneme také do zázemí klubu, zasedací místnosti s originální art-protis výzdobou s cyklistickými motivy.

Komentované prohlídky pořádá Brněnský architektonický manuál, provádět areálem budou Šárka BahounkováBarbora BenčíkováFilip Kyrc a Šárka Svobodová, kteří se profesně věnují historii a teorii architektury 20. století.  −

Sraz před velodromem, Křížkovského 416/22 (bus č. 84, zastávka Velodrom)

SMS Ticket