Ostravská muzejní noc s Camillo Sittem

28.5.2022, 18:00 – 23:00

V sobotu 28. května se uskuteční Ostravská muzejní noc. Ostravské odborné pracoviště se připojí formou komentované procházky Přívozem a komentované prohlídky výstavy Architekt Camillo Sitte (1843–1903) a jeho tvorba na Ostravsku. Obě aktivity přiblíží práci významného architekta a urbanisty neodmysliteně spjatého s Ostravou.

18.00 Komentovaná procházka Přívozem s Martinem Strakošem se zaměřením na dílo architekta a urbanisty Camilla Sitteho (1843–1903) / sraz na náměstí Svatopluka Čecha, před kostelem Neposkvrněného početí Panny Marie

Centrum Přívozu představuje urbanisticky jedinečnou část Ostravy, vystavěnou podle regulačního plánu vídeňského architekta Camilla Sitteho. Historizující a secesní domy, kostel Neposkvrněného početí Panny Marie i radnice, nyní sídlo Archivu města Ostravy, reprezentují architektonickou a urbanistickou tvorbu přelomu 19. a 20. století. Sitte novou centrální část Přívozu komponoval podle zásad, které formuloval ve své knize Stavba měst podle uměleckých zásad, vydané v roce 1889. V ní se vymezil proti pravoúhlému schematismu blokové zástavby tehdejších nových částí měst a vyslovil se ve prospěch malebnosti a inspirace historickými příklady na základě svého studia středověkých a raně novověkých italských a středoevropských historických sídel. Vyprávět si budeme o historii zástavby Přívozu i o dějinách architektury a urbanismu na základě prohlídky tamní zástavby.

Rezervace
 

22.00 Komentovaná prohlídka výstavou Dílo architekta a urbanisty Camilla Sitteho (1843–1903) na Ostravsku / Hlavní budova NPÚ, ÚOP v Ostravě, Odboje 1
Prohlídku výstavy komentářem doprovodí její autoři Martin Strakoš a Romana Rosová. Zaměří se nejen na Sitteho práce pro Ostravsko z přelomu 19. a 20. století, ale i na celkový přehled jeho tvorby a na její zhodnocení v průběhu 20. století.

Rezervace