Regionální muzeum v Chrudimi vám odhalí expozici plakátů Alfonse Muchy

7. únor 2024, 7:14
Regionální muzeum v Chrudimi vám odhalí expozici plakátů Alfonse Muchy

Regionální muzeum v Chrudimi sídlí v novorenesanční budově z let 1897–1898 v centru města, které se nachází v Pardubickém kraji.

Vzniklo v roce 1892 jako Průmyslové muzeum pro východní Čechy v Chrudimi. Muzea obecně hrají klíčovou roli při uchovávání a zachovávání kulturních, historických, uměleckých a vědeckých artefaktů a památek pro budoucí generace. Muzeum spravuje bohatý sbírkový fond z oboru regionální vlastivědy, přírodních věd a výtvarného umění. Muzeum každoročně realizuje kolem deseti krátkodobých výstav, školám nabízí výukové programy k výstavám, pořádá přednášky a vydává periodikum Chrudimské vlastivědné listy, Chrudimský vlastivědný sborník a další odborné publikace.

Stálé expozice

Expozice lidového nábytku

Od června 2013 je pro vás otevřena expozice lidového nábytku — interiér jídelny dle architekta Jana Kouly z roku 1900, doplněný lidovou světnicí s malovaným nábytkem regionálního charakteru z konce 19. století.

Alfons Mucha — plakáty

Expozice plakátů Alfonse Muchy v Regionálním muzeu v Chrudimi upoutá svou neobyčejnou atmosférou, novou moderní instalací souboru 42 Muchových děl, vytvořených převážně v Paříži.

Mozaika z dějin regionu

Expozice Mozaika z dějin regionu Vás seznámí s dějinami města Chrudimi neobvyklým a zajímavým způsobem. Během prohlídky prochází návštěvník temným koridorem, ve kterém postupně objevuje dvanáct prostorových scén. Jejich prostřednictvím se přenese přímo do víru událostí, které ovlivnily historii města i chrudimského regionu. Každý ze dvanácti výjevů je oživen dynamickým osvětlením a zvukovou nahrávkou.

Kromě uvedených expozic jsou v muzeu vystavovány také dočasné výstavy představující specifické téma.

Sbírkový fond muzea

Regionální muzeum Chrudimi v současnosti spravuje přes 140 000 sbírkových předmět. Důležitou součástí fondu je velmi cenná sbírková knihovna a také soubor uměleckého řemesla, které vždy patřilo, a i nadále patří k akvizičním prioritám chrudimského muzea.  Sbírkový fond je podle oborů a materiálových skupin rozdělen do šesti podsbírek: historie, výtvarné umění, etnografie, přírodovědná podsbírka, archeologie a knihovna. Sbírka obsahuje několik jedinečných specifických souborů, např. soubor původních litografií plakátů Alfonse Muchy z přelomu 19. a 20. století, historické i současné lidové hračky z chrudimského regionu, velkou kolekci dýmek z Prosečska, vánoční ozdoby regionální provenience, textilní výšivky a kolekci kování z 19. století.

Regionální muzeum v Chrudimi

adresa: Široká 86, 537 01 Chrudim 1
telefon: +420 469 620 330
e-mail: [email protected]

www.muzeumcr.cz

22.3.2024 – 31.8.2024, 23:59
Regionální muzeum v Chrudimi představuje novou výstavu, Řemeslo má zlaté dno (Od cechů po současnost). Prostřednictvím instalací a... více