Výstava Řemeslo má zlaté dno v Chrudimi

Regionální muzeum v Chrudimi představuje novou výstavu, Řemeslo má zlaté dno (Od cechů po současnost). Prostřednictvím instalací a dobových exponátů výstava prezentuje historii podnikání v Chrudimi.  Slavnostní vernisáž proběhne 21. 3. 2024 v 17 hodin. 

Výstava Řemeslo má zlaté dno v Chrudimi
  • Adresa:
    Široká 86
    Chrudim 537 01

Výstava "Řemeslo má zlaté dno" představuje výběr z rozsáhlé historie řemesel a živností
v Chrudimi od jejich počátků až do současnosti. Ukazuje, jak řemeslná dovednost a podnikání formovaly identitu města a jeho obyvatel. Od středověku, kdy se řemesla stala neodmyslitelnou součástí městského života, až po moderní éru podnikání a profesionálního rozvoje.

Výstava prostřednictvím instalací názorně návštěvníkovi představí dílnu obuvníka a paní krejčové, salón pana holiče, ale i to, jak dříve vypadal obchod s kávou a čajem. Prostřednictvím starých fotografií a inzerátů si návštěvník uvědomí, kolik různých živnostníků pracovalo a mělo své provozovny v centru města.

Mezi unikátními exponáty, které reprezentují dávnou éru podnikání, najdete například pracovní knížku Antonína Linharta z Pardubic z roku 1895, jehož kloboučnictví sídlilo na Resselovo náměstí. Návrat do minulosti přináší také sušák k trvalé ondulaci z první poloviny 20. století, zapůjčený Městským muzeem v Chrasti. A připraveny jsou i zajímavé kuriozity, jako je například elektrický hřeben proti padání vlasů a vším z počátku druhé poloviny 20. století, zapůjčený ze sbírek Regionálního muzea ve Skutči.

K zahájení výstavy je uspořádána vernisáž, která proběhne 21. 3. 2024 od 17 hodin. Výstava bude probíhat od 21. 3. 2024 do 31. 8. 2024 v otevíracích hodinách muzea. Vstupné je ve výši běžného vstupu do muzea.