Spirituál kvintet na Kunětické hoře

26.6.2018, 20:00 – 21:30

Spirituál kvintet je jednou z prvních českých folkových skupin, založen byl už v roce 1960 čtyřmi členy Vysokoškolského uměleckého souboru. Původně se jednalo o čistě mužské kvarteto s názvem Spirituál kvartet. 

Cena vstupenky: 220 Kč a 320 Kč (podle sektorů) , , ,  Kč

Brzy však byla do skupiny přijata zpěvačka a v názvu se objevilo slůvko „kvintet“, a tak to zůstalo, i když se počet členů v čase měnil, krátce jich dokonce bylo až devět. Sami se někdy z žertu označovali za „největší kvintet na světě“.

Spirituál kvintet měl pravidelné pořady v Divadle Na zábradlí. V roce 1964 vystupoval jako předkapela Pete Seegera při jeho slavném vystoupení v Praze, účinkoval na přehlídkách folkové a country hudby Porta, později se usadil v divadélku Atelier ve Spálené ulici v Praze (sídlo dnešní Ypsilonky) a natáčel desky. 23. listopadu 1989 skupina vystoupila na balkoně Melantrichu a o rok později si s ní na Václavském náměstí zazpívali hned dva prezidenti – Václav Havel a George Bush st. Pro dalšího amerického prezidenta – Billa Clintona – hrála skupina v Redutě v lednu 1994.

Představení pořádá a prodej vstupenek zajišťuje Východočeské divadlo Pardubice.