Léto budiž pochváleno!

30.5.2015 – 23.8.2015, 23:59

Inspirací pro letní toulky krajem Mělnicka a Kokořínska může být i výstava, prostřednictvím které nahlédneme do volného letního času obyvatel i návštěvníků Mělníka a jeho okolí v první třetině 20. století.

Vydejte se po stopách svých předků a porovnejte, jak místa zachycená na výstavě vypadají dnes. Víte, kde stávala mělnická plovárna, jakou měla podobu a s jakými problémy se potýkal nejdéle sloužící prvorepublikový plavčík pan Dušánek i jeho kolegové? Jaké bylo nejoblíbenější místo místních spolků k jejich letním výletům a jak vypadal program takového výletu? Dobové fotografie zachycující výlety mělnických turistů vám ukážou, kam směřovaly jejich kroky, a jak vypadalo tehdejší značkování turistických tras. Objevíte zašlou slávu hotelu Harasov, který byl oblíbeným výletním cílem i místem dlouhodobějšího letního pobytu především pro Pražany. K vyhledávaným letním destinacím ostatně patřilo celé Kokořínské údolí se svými hotely a pensiony i koupalištěm pod známým hradem. Mnoho lidí si za místo letního pobytu vybralo i půvabné městečko Mšeno, zvláště poté, kdy se zde v roce 1932 otevřelo nové městské koupaliště.
Nahlédnout do letního času našich předků je možné do 23. 8. 2015. 

Výstavu budou opět doprovázet interaktivní zážitkové projekty pro děti, při kterých nás průvodkyně Bety a rozmarná Loty zavede do letních prvorepublikových časů na Mělnicku. Zastavíme se v Mělníku, navštívíme plovárnu a mělnické parky. Vydáme se i do oblíbených letních destinací - na Kokořínsko a Mšensko, nahlédneme do letního bytu, vyrazíme na túru s mělnickými turisty a trampy. Nebudeme se ale jen dívat. Jak bývá u nás v muzeu zvykem, do mnohých aktivit se i zapojíme a vyzkoušíme si, jestli bychom v šikovnosti a zdatnosti v porovnání s našimi prarodiči a praprarodiči obstáli. A dozajista na vás čeká překvapení… Tentokráte s hádankou… “Čtyry rohy, nemá nohy, ať slunko, či deštík, stín, na cestách ho uplatním…..“ .

Těšíme se na Vás v pátek 17.7. (10.00, 11.30), v úterý 21.7. (10.00, 11.30) a ve čtvrtek 23.7. (10.00, 11.30). Poslední příležitost nahlédnout do starých dobrých časů v době letních prázdnin bude možné při derniéře výstavy, v neděli 23.8., kdy Vás od 14.00 hodin čeká výše uvedený zážitkový program, a poté od 15.30 komentovaná prohlídka s autorkou výstavy Naďou Černou.