Slavnosti svobody v Plzni 2015

1.5.2015 – 6.5.2015, 23:59

Slavnosti svobody v Plzni nabídnou přehlídku vojenské historické techniky, přelet stíhacích letounů Armády České republiky, bohatý kulturní program i roztančené náměstí v režii Václava Marhoula a bratří Cabanů.

Slavnostní večer v režii Václava Marhoula a bratří Cabanů s tancovačkou v dobových kostýmech v rytmu swingu na hlavním náměstí, historickou rekonstrukci osvobození centra americkými tanky, přelety gripenů a dalších letadel Armády České republiky, konvoj 300 historických vojenských vozidel, autentické military kempy s dobovými tanky Sherman, Stuart, Hellcat, prezentaci současné české i americké armády, nálet na plzeňské nádraží Koterov, vůbec první koncert americké rockové legendy Lynyrd Skynyrd, ale i dojemná setkání a besedy s veterány, pamětníky osvobození, vnuky generála Pattona nebo třeba i speciální várku piva Gambrinus z amerického chmelu čepovanou z dobového automobilu... to vše a daleko více nabídnou Slavnosti svobody v Plzni, které od 1. do 6. května připomenou 70. výročí osvobození Plzně americkou armádou. V mnohém výjimečný rozsah oslav, které se rozprostřou po celém městě, je dán nejen oběma kulatými výročími, ale i tím, že Slavnosti svobody jsou letos jednou z hlavních součástí programu projektu Evropské hlavní město kultury 2015.

Hlavní program Slavností svobody pro veřejnost proběhne o víkendu 1. až 3. května, kdy lidé budou moci na různých místech Plzně po celý den navštívit aktivity spojené s dobovým či současným vojenským životem: například autentický vojenský tábor 16. obrněné divize s největší dobovou technikou (tanky Sherman, Stuart, Hellcat) a ukázkami života vojáků v táboře či program klubů vojenské historie včetně toho jak se lidé v roce 1945 oblékali a jak žili. Budou také moci navštívit Checkpoint Raiders, kontrolní bod současné americké armády, expozici americké pěchoty a jejich ubikace, dále doprovodný program muzea Patton Memorial Pilsen, a vidět bohatou prezentaci aktivit Armády ČR a US Army.
Kromě toho proběhne řada jednorázových akcí. 1. května dopoledne například obsadí náměstí Republiky americké tanky v rámci historické rekonstrukce jejich příjezdu do Plzně, poprvé nad městem přelétnou vojenské stíhací letouny, bude odhalen pomník generála G. S. Pattona na obnovených divadelních terasách a vůbec poprvé u nás vystoupí americká kapela Lynyrd Skynyrd.
Sobota 2. května nabídne například inscenaci náletu na koterovské vlakové nádraží, besedu s veterány 2. světové války, Den s Českým rozhlasem Dvojka a na závěr od 19 hodin na náměstí Republiky slavnostní večer v režii Václava Marhoula a bratří Cabanů s názvem Z Normandie do Plzně aneb D-Day+334, který vzdá poctu americkým, belgickým i československým válečným veteránům. „Každý veterán bude přivezen jeepem k pódiu, ze kterého mezitím Ondřej Havelka v zásadních bodech odvypráví jeho válečný příběh,“ poodhaluje podobu večera Václav Marhoul. Na tuto poctu naváže na náměstí velká swingová veselice s hudbou a tancem s Melody Makers s Ondřejem Havelkou, v KD Peklo s elektroswingovými Mydy Rabycad. “Přáli bychom si, aby lidé přišli v dobovém oblečení, nebo aspoň v tom, co ho bude připomínat. Ne každý ho má samozřejmě v šatníku, ale stačí zaimprovizovat. Dámy tehdy chodily v kostýmcích, kloboučkách, v krojích. Pánové mají lehčí úkol – stačí kravata, sako a kalhoty nebo uniforma,” vyzývá veřejnost Václav Marhoul.
V neděli 3. května je hlavním lákadlem přehlídka 300 vojenských historických vozidel Convoy of Liberty spojená s dalším přeletem letadel Armády České republiky nad centrem města nebo řada koncertů včetně vystoupení vnučky gen. Pattona Helen Patton a The Mole’s Wing Orchestra & The Spitfire Sisters.
V pondělí 4. května proběhne například fotbalový zápas plzeňské Viktorie s americkými vojáky jako vzpomínka na podobné utkání v roce 1945. Po tradičním pietním aktu Díky, Ameriko! uzavře Slavnosti svobody 6. května večer ve Velké synagoze koncert Světlo porozumění, který připravuje Evropské hlavního město kultury 2015. Projekt spojí hudebníky a umělce z různých náboženských a kulturních světů. Vystoupí na něm například Bára Basiková s Michalem Pavlíčkem. Na konci zazní v podání všech účinkujících symfonie Dětské transporty do Terezína – 5774 Petera Gyoriho, který zahraje na laserovou harfu.
Celý týden od 30. dubna do 6. května zasvětí Slavnostem svobody a Plzni 2015 vysílání Českého rozhlasu – Týden s Českým rozhlasem. Každý den bude věnován jedné stanici - od rádia Junior s odpolednem pro děti v Borském parku, přes Den otevřených dveří ČRo Plzeň (koncert na nám. Republiky, prohlídky studia i vojenská historická technika před budovou rozhlasu), živé vysílání ČRo Plus (pořady Studio Leonardo, Den podle a Radiofórum), Dvojky (Dobré ráno, Meteor, Výlety s Dvojkou. Navíc pořady Tobogan a, Klub Evergreen živě přímo z hlavního pódia), Radiožurnálu (speciální vysílání pořadu Host Radiožurnálu), Radia Wave (On Air a Radio Wave Stimul Festival v DEPO2015), Vltavy (Telefonotéka, Čajovna, Mozaika) z Meeting Pointu na náměstí až po Koncert pro hrdiny 3. května na náměstí Republiky s Epoque Quartet, Rozhlasovým Big Bandem Gustava Broma a kapelou B.S.P. (Baláž + Střihavka + Pavlíček). 
Pro Slavnosti svobody připraví Plzeňský Prazdroj speciální várku piva Gambrinus z amerického chmelu, která bude k ochutnání na Slavnostech svobody, v plzeňských restauracích a v hospodách, které leží před demarkační čárou, tedy na území osvobozeném v roce 1945 americkou armádou.
Více informací a podrobný program na www.slavnostisvobody.cz.