Muzeum Slezský venkov Holasovice

1.5.2015 – 30.9.2015, 23:59

Muzeum je zaměřeno především na život slezské vesnice do poloviny 20. století a je to největší muzeum ve Slezsku, které se věnuje této problematice. Důraz je kladen na období a tradice 1. republiky. Muzeum je umístěno v několika budovách, které jsou navzájem propojené a tematicky odlišené.

Muzeum je umístěno v několika budovách, které jsou navzájem propojené a tematicky odlišené. V bývalém šrotovníku je zázemí celého muzea - recepce a hygienické zařízení. V bývalém ovčíně je expozice dobového bydlení, přípravy a skladování potravin, domácích prací, sbírka žehliček a kuchyňských vah. Ve stodole je velké množství zemědělských strojů a polního nářadí. Tady většinou trvá prohlídka nejdéle, protože každý chce vědět, k čemu stroje sloužily. V kůlně je umístěna kovárna, stolařská dílna a dobová technika. V poschodí nad nimi je expozice obecné školy, knihovny a exponáty různých řemesel. Celá muzejní expozice je otevřená, neustále se vyvíjí a doplňuje, přibývají nové předměty. 

Prohlídka s průvodcem  trvá zhruba 1,5 hodiny. Dostupnost muzea je vlakem (zastávka je přímo v Holasovicích), autobusem, automobilem po silnici I/57 Opava-Krnov i na kole po nově vybudované cyklostezce č. 55 "Slezská magistrála". Vodáci na pohraničním toku řeky Opavy si mohou vystoupit u mostu nedaleko našeho muzea.

Otevírací doba

květen-září: o víkendu od 11 do 16 hod.