Děti se v galerii proletí vesmírem

4.9.2014 – 12.10.2014, 23:59

Viktorka a vesmírná dobrodružství je nejen název chystané komiksové knihy, ale také interaktivní výstavy, která se dětským návštěvníkům otevře 3. září v Galerii umění pro děti v Praze. Hlavní hrdinka Viktorka, žákyně Galaktické školy, vezme děti do své lodi Lítavice a ve výstavních prostorách je nechá „osahat si“ vesmír pomocí množství her a zábavných aktivit. Jak je v Galerii umění pro děti zvykem, dotýkat se vystavených exponátů je více než žádoucí.

Nakladatelství Portál připravuje vydání knihy komiksů pro děti Viktorka a vesmírná dobrodružství autorů Kláry Smolíkové a Honzy Smolíka. Kniha se objeví na pultech 28. srpna a o týden později, 3. září bude zahájena stejnojmenná výstava v Galerii umění pro děti (GUD) v Praze 1.

Viktorka je výzkumnice a žákyně Galaktické školy. Putuje nekonečným vesmírem na palubě kosmické lodi Lítavice a spolu s pilotem Žabžou a navigátorem Flájem zažívá různá dobrodružství. Komiksové příběhy vycházely ve Čtyřlístku v letech 2004–2010, nyní je Portál vydává poprvé v ucelené knižní podobě.

Výstavu, stejně jako ilustrace v knize, po výtvarné stránce připravil Honza Smolík. „Během prohlídky děti, podobně jako Viktorka v knize, odstartují na velkou meziplanetární výpravu. Vše bude záviset na jejich fantazii a ochotě si hrát,“ vysvětluje koncepci expozice. Z kosmické lodi Lítavice je například krásný výhled, který si malí návštěvníci budou moci výtvarně dotvořit podle své představivosti. Na některých planetách se mohou setkat s nebezpečnými tvory, které je možné zneškodnit pouze přesnou trefou míčkem. Jedna z výstavních místností se promění v planetu kamenů a kytek. Pro přežití ve vesmírné divočině se bude hodit pod stropem zavěšená síť, která nabídne jak úkryt, tak odpočinek. Dětem se bude určitě líbit v „otevřeném kosmickém prostoru osvětleném hvězdami“, kde si budou moci nejen prohlédnout různá souhvězdí, ale samy si je taky sestavit. Komiks nemusí být jen na papíře. Na tabletech budou k prolistování vybrané Viktorčiny příběhy v elektronické podobě. A pro znavené poutníky vesmírem je ve vstupní hale připravená krátká videoprojekce. Každý návštěvník si bude moci z výstavy odnést památku – připínací placku s vlastnoručně vyrobeným obrázkem.

Výstavu doplní bohatý doprovodný program. Každý všední den dopoledne je vyhrazen tvůrčím dílnám pro děti z mateřských i základních škol. Autorsky je připravila Klára Smolíková. „Tematicky se budou vztahovat k Rámcovým vzdělávacím programům pro předškolní a základní vzdělávání, a učitelé je tak mohou vhodně zařadit do výuky, popisuje zkušená autorka. Soboty a neděle, vždy od 14 hod., budou patřit tvůrčím dílnám pro veřejnost, které povedou vybraní hosté/autoři Portálu. Nebudou chybět samozřejmě Klára a Honza Smolíkovi, ale také např. Daniela Krolupperová, Robin Král a další.

GUD se už v rodném domě Franze Kafky na Starém Městě v Praze zabydlela. Její návštěvníci, rodiny s dětmi, školy i školky, jsou zvyklí, že tento výstavní prostor je k nim velmi přátelský. Nejenže se k vystaveným exponátům mohou přibližovat, ale jsou přímo vybízeni, aby se jich dotýkali a hráli si s nimi. Galerie je místem pro rozvoj fantazie, zábavy a kreativity.

Výstava bude zahájena vernisáží 3. září v 17 hod. O den později se otevře veřejnosti a potrvá až do 12. října.

Galerie umění pro děti
nám. Franze Kafky 24/3, Praha 1
www.galeriegud.cz

Otevírací doba

úterý-pátek 13-18 hod
sobota-neděle 10-18 hod

O autorech

Klára Smolíková řadu let spolupracuje s dětskými časopisy, píše také přímo pro děti a vymýšlí scénáře ke komiksům i počítačovým hrám. Připravuje lektorské programy pro muzea (např. Husitské muzeum v Táboře), publikuje metodické materiály pro ZŠ a externě přednáší na Pedagogické fakultě UK v Praze. V Portálu je spoluautorkou knih Hračky a masky z papíru, Chyťte Bycha, Ve škole straší, Šimonovy pracovní listy 11 a 12. Mezi její další úspěšné knihy patří např. Řemesla nebo komiks Husité.

Honza Smolík tvoří ilustrace a hádanky pro dětské časopisy, ilustruje knihy, učebnice, pracovní listy a výukové materiály, hravě vzdělávací weby i výstavní panely. Kreslí komiksy autorské i podle zadaných námětů a scénářů. Dlouhodobě spolupracuje s nevládními organizacemi, zvláště v oblasti environmentální výchovy. Pro Portál ilustroval např. Šimonovy pracovní listy 11 a 12, knihy Skáčeme, běháme a hrajeme si na hřišti a pod střechou či Ve škole straší. Jeho ilustrace zdobí i mnohé další úspěšné tituly, např. Řemesla nebo komiks Husité.

Více o knize Viktorka a vesmírná dobrodružství