Vernisáž výstavy Tisíc tváří Amazonie

16.5.2024, 17:00 – 19:00

Výstava představuje kulturní a přírodní rozmanitost oblasti Velké Amazonie a přináší vhled do života původních domorodých obyvatel tohoto kulturního areálu. Inovativní a pozoruhodné je, že se jedná v první řadě o jejich vlastní sebeprezentaci, to znamená, že se příslušníci místních etnik na přípravě výstavy významnou měrou podíleli. Návštěvníci tak poznají jejich bohatou kulturu, chápání přírody, mytologii, náboženství, kosmologii a výklad světa, zvyky a rituály.

Prezentaci stěžejních témat výstavy doplňuje celá řada originálních exponátů i ze soukromých sbírek. Jedná se o předměty denní potřeby, řemeslné výrobky, zbraně, rituální a obřadní artefakty, amulety, oděvy, ozdoby a různé doplňky. Výstava je ještě obohacena fotografiemi, malbami a řemeslnými výrobky od současných domorodých umělců a řemeslníků, a to včetně video dokumentace zachycující proces výroby i popis významu artefaktů. Vyložena je rovněž symbolika vzorů, barev i materiálu.

Výstava Tisíc tváří Amazonie je prostorem interkulturního dialogu. Představuje projekt mnoha spolupracujících institucí, z nichž hlavním partnerem je Centrum jazykového vzdělávání z Masarykovy univerzity. Dalšími partnery jsou Národní muzeum - Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur, Teiresiás - Středisko pro pomoc studentům se specifickými nároky z Masarykovy univerzity, Fakulta informatiky z Masarykovy univerzity, ZUŠ Smetanova, Brno, Střední škola umění a designu a Vyšší odborná škola Brno, Zoo Brno a stanice zájmových činností.

Hlavní mediální partner výstavy je Česká televize.