Roztočtí občané ve víru 2. světové války

„V těžkých dobách“: příběhy roztockých občanů v první polovině 20. století. Přednáškový cyklus, který přiblíží vybrané kapitoly z života obyvatel Roztok a Žalova v dramatické první polovině 20. století. Přeneste se s námi do minulosti a připomeňte si období první republiky, nacistické okupace a mnohé další. Pozvání přijali i historikové z Vojenského historického ústavu a Muzea československých legií.

Cena vstupenky: 30 Kč
Roztočtí občané ve víru 2. světové války
  • Adresa:
    Zámek 1
    Roztoky u Prahy 252 63

2. října 2024 | Roztočtí občané ve víru 2. světové války | přednáší historik Vojenského historického ústavu PhDr. Jiří Plachý, Ph.D.

Přednáška pojedná o několika specifických tématech dějin Roztok během 2. světové války. Prvním z nich je účast roztockých občanů v domácím a zahraničním odboji. Pozornost by měla být věnována především těm, kteří účast v nich zaplatili životem. Druhé téma představuje dopad rasové perzekuce na obyvatele Roztok, tedy osud místní židovské komunity. Třetí část pojedná o německé menšině v Roztokách, roztockých občanech ve Wehrmachtu a Waffen-SS a českých kolaborantech. Závěr přednášky připomene samý konec války, tedy především transport smrti, Květnové povstání, obnovu čs. státnosti a vlnu poválečného násilí. Vše bude dokumentováno na případech konkrétních roztockých osobností.