Čs. legie ve zkušenosti roztockého starosty Bedřicha Jaurise - Roztoky u Prahy

„V těžkých dobách“: příběhy roztockých občanů v první polovině 20. století. Přednáškový cyklus, který přiblíží vybrané kapitoly z života obyvatel Roztok a Žalova v dramatické první polovině 20. století. Přeneste se s námi do minulosti a připomeňte si období první republiky, nacistické okupace a mnohé další. Pozvání přijali i historikové z Vojenského historického ústavu a Muzea československých legií.

Cena vstupenky: 30 Kč
Čs. legie ve zkušenosti roztockého starosty Bedřicha Jaurise - Roztoky u Prahy
  • Adresa:
    Zámek 1
    Roztoky u Prahy 252 63

15. května 2024 | Čs. legie ve zkušenosti roztockého starosty Bedřicha Jaurise | přednáší archivář muzea Bc. Tomáš Drábek.

Mezi nejvýznamnější roztocké osobnosti první poloviny 20. století patří bezpochyby Bedřich Jauris. Železniční úředník, který si jako dobrovolec čs. legie v Rusku vysloužil hodnost kapitána technické služby, se přitom podílel především na zajišťování železniční dopravy legionářů po Transsibiřské magistrále. Po návratu domů do Roztok se stal předsedou místní jednoty Československé obce legionářské a později i roztockým starostou. Přednáška přinese popis zapojení Bedřicha Jaurise do prvního odboje v kontextu dějin čs. legie v Rusku. Přiblíží i jeho meziválečnou spolkovou i politickou činnost v Roztokách.