27. ročník Salon filmových klapek v Mladé Boleslavi

26.3.2024, 9:00 – 7.4.2024, 17:00

V období od 26. března do 7. dubna bude ve Škoda Muzeu opět k vidění výstava originálních výtvarných děl. Salon filmových klapek je projekt spojující výtvarné a filmové umění, který pravidelně ze svého výtěžku podporuje snímky začínajících filmařů. Akce je tradiční součástí doprovodného programu Zlín Film Festivalu.

Cena vstupenky: 100 Kč

Mezi známými jmény tvůrců nechybí ani letos Kateřina Miler, Kristián Kodet, Iva Hüttnerová, Boris Jirků, ale také trojice umělců, kteří se do projektu zapojují každoročně - Miroslav Göttlich, František Květoň a Ivan Baborák. Poprvé svou klapkou přispěla i autorka loutek, Xenie Axamitová a po roční pauze se opět zapojili i Jiří Slíva nebo Ticho 762. Nejstarším výtvarníkem, který se již po šestnácté zapojil do projektu, je devadesátiletý Antonín Vojtek.

Výtvarníci nejsou ve své tvorbě limitování žádným tématem, přesto hned několik z nich zcela náhodně zachytilo na klapkách kočky. Již tradičně se objevují filmové motivy i další známé osobnosti, jako je Tomáš Holý nebo třeba Bedřich Smetana, od jehož narození uplyne letos 200 let. Sklářská výtvarnice Miroslava Ptáčková zase reflektuje 105. nedožité narozeniny Miroslava Zikmunda a pokračuje v řadě významných zlínských staveb, tentokrát ztvárněním vily slavného cestovatele.

Z výtěžku dražby klapek jsou podporovány filmové projekty studentů filmových škol a dalších mladých tvůrců. O finanční podporu se u Nadačního fondu FILMTALENT ZLÍN mohou i letos už nyní ucházet autorské snímky hrané, animované i ty pohybující se na hranici dokumentu. Prostřednictvím nadačního fondu potom výtěžek dražby putuje k začínajícím talentovaným filmařům.

Výstava filmových klapek bude v Mladé Boleslavi k vidění do 7. dubna. Potom se klapky přesunou do Olomouce, Brna a Zlína. V neděli 2. června ve 13 hodin potom proběhne v Kongresovém centru Zlín dražba klapek v rámci 64. ročníku Zlín Film Festivalu.

Za celou historii Salonu filmových klapek bylo vydraženo 2 998 umělecky ztvárněných klapek a celkově vynesly již 48 332 000 Kč. Stále nepřekonaný je úspěch klapky Libora Vojkůvky „Touhy plná, klapka rozevřená“ z roku 2008, kterou zájemce zakoupil za 199 tisíc korun. Kompletní kolekce je k vidění na webu salonfilmovychklapek.cz, který obsahuje přehled všech klapek ze všech dosavadních ročníků Salonu, navíc přidává informace o jednotlivých autorech a další zajímavosti.

Více na www.salonfilmovychklapek.cz