Výstava Pavel Forman: Transforman - DOX

21.3.2024, 12:00 – 18.8.2024, 18:00

Nová výstava Transforman představí tři desítky nejnovějších prací malíře Pavla Formana z let 2021–2024. Název výstavy lze chápat jako slovní hříčku, která odkazuje k autorovu jménu a současně k jeho oblíbeným formám a přístupům, které jsou v jistém smyslu „trans“, tzn. metamorfující, přechodné nebo mutující.

Výstava Pavel Forman: Transforman - DOX
  • Adresa:
    Poupětova 1
    Praha 7 170 00

S nadsázkou a humorem autor sám sebe vnímá jako popkulturního transformera, jako stroj měnící v obrazech to, co je zobrazované, většinou lidskou figuru nebo zvíře, v novou vizuální skutečnost. Výraz „trans“ zde tak neodkazuje ke stavu vzrušení, změněnému stavu vědomí nebo genderu, ale naznačuje spíše pohyb, změnu, proměnu. A také skutečnost, že to, co obvykle vidíme kolem sebe, může být za určitých okolností viděno jinak.

Pavel Forman se narodil v roce 1977 v Bruntále ve Slezsku, kde měl také svůj první malířský ateliér. Hrál v metalové kapele a publikoval básně. V Olomouci vystudoval Pedagogickou fakultu Univerzity Palackého a v Berlíně na Humboldtově univerzitě studoval současnou německou literaturu a dějiny jižní Asie. V Berlíně také v roce 2006 promoval na Universität der Künste. Pobýval v Dánsku, Litvě a USA, kde přednášel na univerzitě a dokončil svoji disertační práci. V současné době pracuje ve svém ateliéru v Ostravě a vyučuje na Ostravské univerzitě a je také spoluzakladatelem ostravské galerie GDM Contemporary. Za svou práci získal několik zahraničních ocenění a stipendií. 

Kurátor: Tomáš Koudela